nieuws

Vierdelige docuserie over Francine Houben

Business

In de vierdelige docuserie ‘Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces’, vanaf 12 juli te zien op NPO2, wordt Houben tijdens werk- en privé-momenten in onder andere Rotterdam, New York, Boston, Limburg en Taiwan gevolgd.

Zo is Houben bijvoorbeeld te zien als ze tussen het reizen weer even thuis is in haar zelfontworpen huis in Rotterdam. Naast de successen zijn er ook tegenslagen: een valpartij, een hersenschudding en de stress die komt kijken bij het leiden van een groot bedrijf in combinatie met het ontwikkelen van creatieve ideeën. Laat staan de financiële risico’s die haar megaprojecten komen kijken, het voor je winnen van internationale stakeholders met soms ondoorgrondelijke gebruiken en de onmisbare steun van haar echtgenoot.

Lees ook de blog van Harm Tilman ‘Op de koffie bij Francine’

foto_opening Mecanoo Library Birmingham.JPG

De bibliotheek als meesterwerk

Houben maakte revolutionaire en prijswinnende ontwerpen voor de bibliotheken van onder andere de Technische Universiteit Delft en Birmingham. De BBC riep diezelfde bibliotheek in Birmingham in 2014 zelfs uit tot het beste gebouw van Engeland. En in de Amerikaanse pers wordt Houben al de ‘Library Whisperer’ genoemd. Dankzij een aantal prestigieuze opdrachten werd ze met haar architectenbureau Mecanoo een van de bekendste architecten ter wereld.

NewYork_opening_2.jpg

New York Public Library

New York Public Library

De droomklus is de verbouwing van de New York Public Library, met een budget van 500 miljoen dollar. Het klassieke gebouw dat in het centrum van Manhattan staat is hard aan verbouwing toe. Er werd al meer dan tien jaar over gesproken, inclusief heftige discussies met veel emotie, want het gebouw is echt een kind van de stad. Bovendien is het de grootste verbouwing in de geschiedenis van het gebouw.

People’s Palace

Birmingham_Bibliotheek_Mecanoo_Houben

Bibliotheek Birmingham door Mecanoo

In Houbens ontwerpen staan de bewoners altijd centraal. Haar visie op architectuur laat zich samenvatten als humaan. De bibliotheek in Birmingham wordt door Mecanoo dan ook omschreven als ‘People’s Palace’ en ontving in het eerste jaar 2,7 miljoen bezoekers. De keuze voor Houben als architect voor de New York Public Library werd ook gemaakt op basis van haar toegankelijke ontwerpen met de mens als middelpunt.

Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces is vanaf donderdag 12 juli om 22.50 uur te zien op NPO 2.

Eerder maakte Kunstuur van de AVROTROS een portret van de architect. Deze is te bekijken op NPOStart. 
Of bekijk AD Interviews,  Francine Houben.

Resultaten voor Bibliotheken door Francine Houben/Mecano

Reageer op dit artikel