nieuws

Nieuwe gezichten master Architectuur en Stedenbouw

Business

Twee benoemingen bij de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Thijs van Spaandonk (1981) is benoemd tot hoofd van de masteropleiding Stedenbouw. Renske van der Stoep (1974) wordt hoofd van de masteropleiding Architectuur. Zij volgen Wouter Veldhuis en Job Floris op, die respectievelijk na een periode van 6,5 en 8 jaar het stokje overdragen.

Vanaf het nieuwe studiejaar 2018-2019 vormen Thijs en Renske het gezicht van de masteropleidingen en zijn zij verantwoordelijk voor de kern van de opleidingen: het ontwerponderwijs. Samen met de staf, docenten en studenten zullen zij het experiment, dat de Academie hoog in het vaandel heeft staan, inzetten om de ontwerpkracht beide vakgebieden van een relevant, beroepsmatig en actueel handelingsperspectief te voorzien.

Tijdens de opening van het nieuw academisch jaar spreken zij hun entreerede uit waarin zij hun ideeën over en visie op het vak en hun ambities voor de koers van het ontwerponderwijs zullen ontvouwen.

Thijs van Spaandonk, partner BRIGHT/ The Cloud Collective

Thijs van Spaandonk (1981) studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Thijs heeft bijna vijftien jaar ervaring met ontwerpend onderzoek in binnen- en buiteland, opgedaan bij onder andere Urban Affairs, Studio Marco Vermeulen en VenhoevenCS. In 2017 richtte hij samen met Gerjan Streng BRIGHT op, dat zich binnen ontwerpscollectief The Cloud Collective richt op het verkennen van onzekerheden in de toekomst. Thijs is als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Future Urban regions en mede-auteur van het boek Stedelijke Vraagstukken, Veerkrachtige Oplossingen, Ontwerpend onderzoek voor de toekomst van stedelijke regio’s.

Renske van der Stoep, partner KCAP Architects & Planners

Renske van der Stoep studeerde Bouwkunde aan de Hogeschool van Utrecht en daarna Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Van 1998 tot en met 2003 werkte ze bij MVRDV, daarna bij Inbo Architecten. In 2006 ging ze terug naar MVRDV om als projectarchitect het ontwerpteam van de Markthal Rotterdam te leiden. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor diverse nationale en internationale projecten en competities en was onderdeel van het managementteam. In 2015 maakt ze de overstap naar Ector Hoogstad Architecten. Vanaf medio 2016 versterkt Renske van der Stoep het team van KCAP, sinds 2018 als partner. Renske werkt vanuit het kantoor in Rotterdam aan zowel Nederlandse als internationale ontwerpopgaves vanuit een heldere en conceptuele benadering, continue op zoek naar vernieuwing, innovatie en verbindingen op verschillende schaalniveaus.

Reageer op dit artikel