nieuws

Brexit zorgt voor onrust bij Britse architectenbureaus

Business

De AJ100 (de Britse architectuurbarometer van het blad Architects Journal) bewijst dat architectenbureaus te kampen hebben met de onduidelijkheid rond de Brexit. Zo verklaarde Foster + Partners na te denken om het hoofdkantoor in Londen te verplaatsen. ‘Als de Brexit betekent dat wij geen getalenteerde (aankomende) architecten uit het buitenland kunnen aantrekken dan zijn wij helaas genoodzaakt deze stap te overwegen.’

Het architectenbureau, die de laatste zeven jaar in de hoog scoort in de barometer  vertelde aan Architects Journal dat de onzekerheid over het Britse terugtrekken uit de EU een grote zorg is voor het bureau.

If [Brexit means] we can’t attract world talent then we would have to go to somewhere where we can.

Matthew Streets, managing partners zegt hierover ‘We don’t want to leave London, but we – like any business – would have to consider that. If [Brexit means] we can’t attract world talent then we would have to go to somewhere where we can.’ Volgens Streets is het noodzakelijk om getalenteerde internationale architectecten  aan te trekken. Het bevestigt hiermee de positie van het bureau als architectonische wereldleiders.

Zij vragen van de regering meer duidelijkheid te geven over de regels voor de Europese inwoners, immigratie en over het operationele veld waarin zij werken, eraan toevoegend dat ‘de praktijk actief achter de schermen van de Brexit lobbyde bij de overheid’.

[The] ongoing lack of clarity regarding the Brexit process has … added to the level of uncertainty for architecture both home and abroad.

Rogers Stirk Harbour + Partners

Rogers Stirk Harbour + Partners deelt deze zorgen. Veel van hun werknemers hebben verklaard het Britse staatsburgerschap te hebben aangevraagd uit vrees het bureau te moeten verlaten. In een verklaring zegt het architectenbureau de gevolgen van de Brexit al te merken. De afscheiding van Europa zorgt niet alleen voor problemen bij het aannemen van personeel zo verklaart het bureau, ook zijn zij bezorgd over het feit of Britse architecten in een post-Brexit wereld kunnen concurreren in EU-openbare bouwcommissies.

Bron: AJ

 

Reageer op dit artikel