nieuws

Vier finalisten maken kans op Next Step Award 2017/2018

Business

Werkstatt, Civic Architects, Studio Prototype en IWT staan in de finale van het Next Step Program 2017/2018. De jury prijst de bureaus om hun creatieve ondernemerschap en de manier waarop zij meerwaarde tonen voor de stad. Daarmee stellen ze een voorbeeld als bureau van de toekomst. Begin juli maken de vier finalisten kans op de Next Step Award.

Werkstatt

Werkstatt heeft een ‘hands on’ benadering van het ontwerpproces. De naam ‘Werkstatt’ verbeeldt deze filosofie en werkwijze: ontwerpen vanuit een werkplaats waarbij het maken centraal staat. Architectuur vormt zo de achtergrond voor het alledaagse leven, met materialen die fraai verouderen en een leven lang meegaan.

De jury waardeert de serieuze benadering van het bureau, waarbij Niels Groeneveld en Raoul Vleugels échte kennis van materialen. “Aansprekend zijn ook hun bijzondere samenspel met corporatie Trudo, hun visie op hennepplantages en hun onderzoek naar schaalvergroting,” aldus de jury.

Civic Architects

Civic is een architectenbureau voor publieke gebouwen en plekken. Architectuur is voor Civic geen autonome discipline, maar een publiek opgave om in te spelen op de ruimtelijke, maar ook op de sociale, culturele, economische en ecologische context.

“Civic heeft duidelijk een visie op hoe zij zich willen presenteren en op wat zij hun opdrachtgever te bieden hebben,” meent de jury. Daarnaast is het intrigerend om te zien hoe ambitieus ze hun bureau runnen.

Lees ook

Studio PROTOTYPE

Studio Prototype focust op gedegen vakmanschap. Fijn gedetailleerde en doorwrochte gebouwen ontstaan denkend vanuit het materiaal waarvan de eigenschappen bepalend zijn voor de vormgeving, constructie en detaillering. Form Follows Material.

“Jeroen Spee en Jeroen Steenvoorden zijn topprofs, werken zeer zorgvuldig en hebben een interessante aanpak: bij alle projecten ontwikkelen ze een prototype en bieden zo hun opdrachtgever tastbare inzichten,” aldus de jury.

IWT

IWT (Instability We Trust) is een ontwerp- en architectuurstudio uit Rotterdam. Het bureau werkt stedebouwkundige strategieën tot kleinschalige interieurs.

De jury waardeert de intrinsieke drang van Chantal Schoenmakers en Bastiaan Kalmeyer naar nieuwe poëtische architectuur: “Ze koppelen maatschappelijke relevantie aan mooie ontwerpen en tonen meerwaarde op sociaal vlak én voor de stad. En dat alles weten ze ook nog te vertalen naar toekomstbestendige verdienmodellen.”

Lees ook

Next Step Program 2017-2018

Volgende week presenteren de finalisten zich tijdens de Provada. Op 5 juli maakt de jury de winnaar van de Next Step Award bekend.

Finalisten Next Step Program 2017/2018 op de Provada

Finalisten Next Step Program 2017/2018 op de Provada

Aan de prijs zijn een geldbedrag van €10.000 en een bouwopdracht van projectontwikkelaar Synchroon verbonden. Aanvullend ontvangen alle finalisten een jaar lang ondersteuning en services vanuit de BNA. Winnaar van de eerste editie van het Next Step Program is Space Encounters.

De jury van het Next Step Program 2017-2018 bestaat uit voorzitter Do Janne Vermeulen en Joost Baks, Hedwig Heinsman, Nanne de Ru, Anne van der Zwaag, Tobias Verhoeven en Fred Schoorl. Het programma is een initiatief van de BNA en Synchroon.  

Lees ook

Reageer op dit artikel