nieuws

Museum Valkhof moet dicht zonder extra geld

Business

Museum Het Valkhof in Nijmegen moet sluiten als er niet snel extra geld komt om achterstallig onderhoud aan te pakken. Het museum loopt het risico de status van geregistreerd museum kwijt te raken als met name de klimaatbeheersing en de beveiliging niet worden verbeterd. Als dat gebeurt kan het museum niet meer draaien. Er is direct 2,7 miljoen euro nodig, staat in een brief die de museumdirectie maandag aan de politiek heeft gestuurd.

Museum Valkhof moet dicht zonder extra geld

Het Valkhof hoorde tot 2013 tot de succesvolste musea van Nederland. Daarna ging het snel bergafwaarts door fikse bezuinigingen en door een organisatorische en financiële puinhoop binnenshuis. Nu staat het museum aan de rand van de afgrond. Volgens de directie moet ook de jaarlijkse subsidie voor de exploitatie met tonnen per jaar omhoog om duurzaam aan de toekomst te kunnen werken.

Met 2,7 miljoen euro voorkomt het museum alleen sluiting. Om verder te kunnen gaan is nog eens 4 miljoen euro nodig voor herinrichting van de collectie, aanpassingen binnenshuis en aantrekken van nieuw personeel. In totaal wil Het Valkhof dus een extra bijdrage van 6,7 miljoen euro. In dat bedrag is het vormen van een fonds om dezelfde problemen in de toekomst te voorkomen nog niet meegenomen.

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland zijn de grootste subsidiegevers van Het Valkhof. Het is al bekend dat deze twee partijen niet zomaar meer geld in het Nijmeegse museum willen steken, zeker niet als het gaat om het verhogen van de structurele jaarlijkse bijdrage. Om optimaal te kunnen presteren zou een verhoging van bijna acht ton euro per jaar nodig zijn, stelt de museumdirectie. De Nijmeegse raad en Provinciale Staten bespreken de kwestie binnenkort.

Bron: ANP

Lees ook:

Hedwig Saam nieuwe directeur museum Het Valkhof

 

Reageer op dit artikel