nieuws

Woonlab Minitopia bewijst nut tijdelijke stedebouw op braakliggende terreinen

Business

Woonlab Minitopia bewijst nut tijdelijke stedebouw op braakliggende terreinen
vlnr Rolf Boxmeer Mohamed Acharki en Tessa Peters .Foto Erald van der Aa

Dat braakliggende terreinen zich prima lenen voor tijdelijke stedenbouw bewijst woonlab Minitopia, zo menen de initiatiefnemers op Cobouw.nl. Bijna twee jaar lang diende het voormalige GGD-terrein in Den Bosch als proeftuin voor alternatieve woonvormen. In april moeten de Minitopianen vertrekken omdat woningcorporatie Zayaz, de eigenaar van de grond, er appartementen gaat bouwen. Op bedrijventerrein De Poeldonk krijgt het experiment een grootschaliger vervolg.

Tekst: Yvonne Ton

Zet een aantal kleine, flexibele huisjes bij elkaar en er ontstaat al snel een romantisch beeld van wonen in de natuur met niet meer spullen dan je nodig hebt. Rolf van Boxmeer en Tessa Peters, de initiatiefnemers van Minitopia, maar geen bewoners, zijn daar wars van. Peters: “Dat kan tegenvallen in de praktijk.” En inderdaad, op een koude maar zonnige winterdag oogt het minidorpje vriendelijk en uitnodigend. Tegelijkertijd is er weinig fantasie nodig om voor te stellen dat een flinke regenbui het onverharde terrein met wat lichte hoogteverschillen al snel kan veranderen in een modderpoel.

De proeftuin voor wonen is ook voor Zayaz een mooie manier om zicht te krijgen op alternatieve woonvormen, zegt bestuurder Mohamed Acharki. “Bij ons ontstond intern de discussie over flexibilisering van de woonvoorraad. Hoe doe je dat?”

Hoewel Minitopia dus een vervolg krijgt, hebben de afgelopen jaren volgens Van Boxmeer al aangetoond dat braakliggende terreinen zich prima lenen voor het toepassen van nieuwe woonvormen in de vorm van lichte stedenbouw.

Lees meer op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel