nieuws

BNA: ‘man-vrouw balans op de agenda’

Business

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag (8 maart) en in navolging van het andere bedrijfsleven roepen BNA-voorzitter Nathalie de Vries en BNA-directeur Fred Schoorl de architectenbranche op om de man-vrouw balans op de agenda te zetten. ‘Wij als creatieve sector met een hoog maatschappelijk gehalte moeten op dit onderwerp voortrekker zijn en geen volger’, aldus de Vries.

BNA: ‘man-vrouw balans op de agenda’
Beeld: Shutterstock

Fred Schoorl: ‘Ook bij architectuur is er toch een merkwaardig contrast in het aandeel vrouwen in de studies – circa 50 procent –  en het aandeel in de top van de architectuurbedrijven. Dat kan beter en moet beter. Een gerenommeerd Engels bureau Foster + Partners constateerde onlangs zelfs een ‘gender pay gap’ in de architectuur. Dat is zoveel als ongelijke betaling tussen mannen en vrouwen’.

'De BNA gaat met ongelijkheid de komende jaren zeker aan de slag'

Volgens voorzitter Nathalie de Vries zou dat in een egalitaire samenleving als de Nederlandse niet moeten: “Laten we niet wachten op een wetsvoorstel, quota of een certificeringssysteem, zoals nu vanuit de Tweede Kamer wordt voorgesteld. Wij gaan als BNA met de ongelijkheid de komende jaren zeker aan de slag, vanuit de overtuiging dat dit bij ons past. Bijvoorbeeld door het probleem beter in kaart te brengen. Onze branche is natuurlijk een MKB-branche, met veel kleine bedrijven en specifieke kenmerken. Niettemin roepen wij onze leden alvast op zo nodig zelf de gender schop ter hand te nemen. Goed voorbeeld doet goed volgen’.

Reageer op dit artikel