nieuws

De Architect en De Zwarte Hond verloten Verdichtingsspel, waarom?

Business

Onlangs ontving de Architect het Verdichtingsspel van De Zwarte Hond. Samen besloten we onder geïnteresseerden een spel te verloten. Vanwege het grote aantal reacties zijn in totaal 10 spellen uitgedeeld. Voor diegenen die misgrepen, is het spel tevens te downloaden. Wij vroegen De Zwarte Hond nog eens naar het wat en hoe van het Verdichtingsspel?

De Architect en De Zwarte Hond verloten Verdichtingsspel, waarom?

Waarom hebben jullie een verdichtingsonderzoek vertaald in een spel?

“In Nederland moeten er in 2040 één miljoen extra woningen beschikbaar zijn, vooral doordat er steeds minder mensen in één huis wonen. Wij willen stimuleren dat deze woningen binnen de bestaande steden worden gerealiseerd. Een stad maak je namelijk alleen duurzaam en economisch sterk als ze een divers en onderling goed samenhangend geheel vormt die plek biedt voor iedereen. Niet door steeds maar weer uit te breiden met monofunctionele woonwijken.

Met het Verdichtingsspel kan elke gemeente aan de slag om te onderzoeken waar voor hen kansen liggen. Mochten er in de bestaande stad voor een gemeente toch niet voldoende mogelijkheden zijn om nieuwe woningen te realiseren, dan mogen ze de Joker-kaart spelen: woongebied realiseren buiten de stad. Maar met een belangrijke voorwaarde: zorg dat deze plekken goed met de stad verbonden zijn, ook met de fiets en het OV.”

Verdichtingsspel wordt gespeeld op de Academie van Bouwkunst Rotterdam

Hoe is jullie eigen ervaring met het verdichtingsspel?

“Met de gemeente Leiden analyseerden wij de mogelijkheden om binnenstedelijk te bouwen met het Verdichtingsspel, voordat het die naam droeg. Alle 39 instrumenten bleken in Leiden toepasbaar te zijn. Er kunnen woningen opgetopt worden, er zijn potentiele klusflats, er is leegstaand erfgoed waarin woningen gerealiseerd kunnen worden, etc. Door te verdichten kan Leiden in principe alle woningen realiseren die nodig zullen zijn in de komende 20 jaar. Wij denken dat dit in de meeste gemeentes zo zal zijn en willen de discussie hierover stimuleren. Het Verdichtingsspel is een laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan.”

Het spel is vrij te downloaden. Wat hopen jullie dat andere partijen ermee bereiken?

“Door het gratis downloadbaar te maken, hopen we dat de drempel zo laag mogelijk is om met het spel aan de slag te gaan. Ook ontwerpers en ontwikkelaars kunnen zo de discussie aanwakkeren. We hopen dan ook van harte dat ze dit zullen doen!”

Het spel is hier te downloaden

 

Reageer op dit artikel