nieuws

Update: Rechter legt Naturalis per direct bouwverbod op

Business

De Haagse rechtbank heeft Naturalis per direct een bouwverbod opgelegd. De ingrijpende verbouwing van het bestaande museumgebouw in Leiden mag niet worden voortgezet zolang er nog geen definitieve uitspraak is in de auteursrecht-zaak, aangespannen door architect Fons Verheijen.

Update: Rechter legt Naturalis per direct bouwverbod op

De uitspraak in de bodemprocedure wordt in mei verwacht. Tot die tijd mag Naturalis geen “verdere uitvoering geven aan de voorgenomen verbouwing van het Naturalisgebouw”, aldus de rechter in een verkort vonnis.

Naturalis gaf maandag tijdens de behandeling van het kort geding aan dat een eventueel bouwverbod tot grote schade zal leiden voor het museum. Zelfs een faillissement werd niet uitgesloten.

Ook de hoofdaannemer, J.P. van Eesteren, maakte duidelijk niet op een verbod te zitten wachten. De bouwer heeft een groot aantal onderaannemers op het project zitten. Die gaan een onzekere tijd tegemoet als zij niet doorkunnen, voerde de TBI-dochter aan.

Aantasting van ontwerp

De architect van het oorspronkelijke museum-gebouw, Fons Verheijen, vecht al jaren tegen de verbouwing. Hij kan wel leven met de uitbreiding van Naturalis, maar vindt dat het ombouwen van het kenmerkende tentoonstellingsgebouw tot een depot een aantasting is van zijn ontwerp.

Eind januari gaf de rechtbank Verheijen daarin gelijk. Tot een definitief vonnis kwam de rechter toen nog niet omdat onduidelijk bestond over de vraag in welk stadium de verbouwing zich bevond.

Het museum Naturalis onder verbouwing. De oorspronkelijke architect Fons Verheijen van het museumgebouw is een bodemprocedure begonnen om de verbouwing tegen te houden. © ANP

Museum overweegt hoger beroep

Naturalis-directeur Edwin van Huis reageert teleurgesteld op het vonnis van vanmorgen. “Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor zowel het museum als de onderzoekswerkzaamheden, de stad en met name onze bezoekers”, zegt hij. Het museum beraadt zich momenteel op een hoger beroep.

Volgens Van Huis heeft de uitspraak ook “grote impact” op de planning en de kosten van de nieuwbouw. “Het is in het belang van onze bezoekers om de deuren van ons nieuwe museum zo snel mogelijk te openen en met onze duizenden fans onze kennis en fascinatie voor de natuur te delen. Maar de vertraging die deze uitspraak met zich brengt, raakt op meer punten het maatschappelijk belang. Onze 120 onderzoekers werken dagelijks aan vraagstukken over biodiversiteit, klimaat, voedsel en medicijnen. Dat onderzoek vindt nu plaats onder suboptimale omstandigheden.”

Praten over oplossing

Verheijen wil nu verder praten met het museum om tot een oplossing te komen. Hij denkt er met Naturalis wel uit te komen. De bouwstop geldt in elk geval tot de definitieve uitspraak in de bodemprocedure, die eind mei wordt verwacht. Naturalis draait alvast voor de proceskosten van 20.000 euro op.

Wat vinden jullie? Heeft Fons Verheijen gelijk of is het een bij voorbaat verloren strijd?
Laat je reactie onder het bericht achter of stem op onze poll op Twitter

Lees ook de eerdere berichten over Naturalis:
Rechtbank: verbouwing Museum Naturalis inbreuk op rechten architect|
Verbouwing Naturalis soberder dan gedacht
Definitief ontwerp Naturalis door Neutelings Riedijk
Fons Verheijen ‘Nieuw ontwerp Naturalis verminkt gebouw’
Blog: Ik verzet mij
Fons Verheijen bewijst de architectuur geen dienst

De media heeft zich ook met de kwestie bezig gehouden. Onderstaand een greep uit de dagbladen:

Media aandacht voor Fons Verheijen en zijn claim op auteursrecht op Naturalis

 

Reageer op dit artikel