nieuws

Uitslag Baltic Way Memorial

Business

De uitslag van de internationale architectuurcompetitie voor een Baltic Way Memorial kent een Nederlands tintje. Alessandro Arcangeli, Rory Alasdair Downes en Silvio Pennesi, drie jonge ontwerpers, lagen beslag op de tweede plaats. De eerste prijs ging naar Aidan Doyle en Sarah Wan uit de Verenigde Staten.

Uitslag Baltic Way Memorial

Op 23 augustus 1989 vormden twee miljoen inwoners van de Baltische staten een menselijke ketting van 600 kilometer. Zij protesteerden hiermee tegen de overheersing van de Sovjet-Unie. Kort daarna werd Litouwen zelfstandig. Estland en Letland volgden later. In 2004 kwamen ze bij de Europese Unie. Ter herinnering hieraan is door Bee Breeders een prijsvraag uitgeschreven voor een herdenkingsgebouw.

Winnaars Baltic Memorial Riga 

Eerste prijs

De winnende inzending van Aidan Doyle en Sarah Wan uit de Verenigde Staten gaat uit van een iconisch monument dat tegelijkertijd ook hoop voor de toekomst uitbeeldt. De omvang van het monument is geschikt voor het programma en overbrugt de kleinere individuele schaal met een bredere stedelijke schaal.

De organisatie van het programma op het maaiveld past deze logica dienovereenkomstig met elk van de drie kleinere programmaonderdelen genest in elk van de drie vinnen, alle verbonden door een centraal atrium ruimte. Door de ligging aan de oever ontstaat een sfeer zoals een amfitheater waarmee het gebouwtje geschikt is voor evenementen.

 De Tweede prijs voor een Baltic Memorial Riga ging naar een Nederlandse inzending 

Tweede prijs

De inzending van de Nederlanders Alessandro Arcangeli, Rory Alasdair Downes en Silvio Pennesi is opgezet als een ruimte voor (persoonlijke) meditatie. Het idee is gebaseerd op het historische moment van de inwoners Letland, Litouwen en Estland. Zij stonden ferm in hun stil protest. Dit is door de ontwerpers vertaald in een serie muren die over de locatie worden geplaatst.

Het ontwerp maakt volgens de jury slim gebruik gemaakt van de locatie. Door de plaatsing van de muren wordt een beweging gecreëerd. Zelfs vanaf de waterkant is deze beweging te ervaren, bij het langzaam langs varen wordt de leegte van de binnenkant van het monument onthuld.

Derde prijs Baltic Memorial Riga

Derde prijs

De Zwitsers Federico Malnati en Thomas Giuliani ontvangen de derde prijs. Zij creeerden een lineair pad over de locatie waarmee de 675 kilometer lange menselijke keten is vertegenwoordigd. Dit wordt uitgedrukt met een blok marmer voor elk van de 675 kilometer voor de volledige route. Tussen de blokken marmer ook gedenktekens voor de verschillende steden die hiermee de impact van het historische evenement uitbeelden.

Een rode kubus in het midden, geplaatst op de symbolische locatie in Riga staat voor de Sovjet controle in de landen. Het witte pad doorklieft dit waarmee het wit trimofeert over het rode. Net zoals het geweldloos protest in 1989.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen gingen naar
– Leila Nanuk, Ivan Mimica, Maja Mocibob, Katarina Mustac voor hun Baltic Way Memorial
– Jurgis Gecyc
– Benjamin Nicaud, Victor Trosset

Reageer op dit artikel