nieuws

Parlement vanaf 2020 in voormalig ministerie BuZa

Business

Het Binnenhof gaat vanaf 2020 ruim vijf jaar dicht voor een grootschalige verbouwing en het parlement verhuist voor die periode naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Parlement vanaf 2020 in voormalig ministerie BuZa

De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met dit kabinetsvoorstel. Het parlement had de keuze uit een goedkopere verbouwing in één keer of een dertien jaar durende renovatie in meerdere fases waarbij het Binnenhof niet op slot zou hoeven. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de eerste variant omdat de PvdA er nu mee instemt. De PvdA zegt sober om te willen gaan met belastinggeld en kiest daarom voor de kortste en minst dure variant. Het kabinetsvoorstel waarmee het parlement nu instemt, behelst een verbouwing vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar voor een bedrag van 475 miljoen euro.

Transformatie VROM door Van Loon van OMA Het voormalige VROM gebouw aan de Rijnstraat 8 wordt door OMA’s partner van Loon drastisch verbouwd en is begin 2017 klaar. 

Dit besluit betekent dat de Tweede Kamer voor vijf jaar verhuist naar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Bezuidenhoutseweg 67. Deze ‘apenrots’ van 85.000 m2 komt begin 2017 al leeg te staan als de ambtenaren verhuizen naar het voormalige ministerie van VROM aan Rijnstraat 8. Dat ministerie van 90.000 m2, dat drastisch wordt verbouwd, zal vanaf begin 2017 plaats bieden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Reageer op dit artikel