nieuws

In Amsterdam 37 procent woningverkopen overboden

Business

Bij 7 procent van alle woningverkopen in Nederland wordt een verkoopprijs betaald die hoger ligt dan de vraagprijs. In Amsterdam is dat in 37 procent van de verkopen het geval.

In Amsterdam 37 procent woningverkopen overboden

Dat schrijft onderzoeksbureau Calcasa op de eigen website. In stadsdeel Amsterdam-West (+49 procent) is de woningmarkt dusdanig op stoom dat in de Kinkerbuurt en de Van Galenbuurt 62 procent van alle verkopen eindigt in een verkoopprijs hoger dan de vraagprijs. Calcasa onderzocht de relatie tussen de geregistreerde koopsommen in het derde kwartaal bij het Kadaster en de vraagprijzen van woningen die worden aangeboden.

In 7 procent van alle transacties bleek de koopsom hoger te zijn dan de vraagprijs en in 12 procent van alle verkopen werd de vraagprijs zelf of hoger geboden. Toch komt in de meerderheid van de gemeenten een verkoopprijs tot stand beneden de gevraagde prijs. Gemiddeld genomen wordt in Nederland nog altijd 8 procent minder dan de (initiële) vraagprijs betaald.

Hoorn, Velsen, Haarlem

Ook in de gemeenten Hoorn, Velsen en Haarlem is het aandeel transacties met een verkoopprijs boven de vraagprijs hoog met respectievelijk 23 procent, 19 procent en 17 procent. In Groningen-stad is dat ook bij ruim 20 procent van de verkopen het geval. In Rotterdam en Den Haag ligt dat percentage tussen de 5 en 10 procent, in Utrecht wordt in ongeveer 15 procent van de verkopen meer betaald dan de vraagprijs.

Amsterdam 

Gemiddeld genomen werd in Amsterdam gedurende de crisisjaren in 6 procent van alle woningverkopen overboden. Behalve in stadsdeel West wordt ook in stadsdeel Zuid en Oost vaak overboden: Van alle verkopen is met 42 procent hier een bedrag gemoeid hoger dan de vraagprijs. De buurt in Amsterdam waar het meest wordt overboden is de Indische buurt-West in stadsdeel Oost waar in meer dan 70 procent van alle gevallen meer wordt betaald dan de vraagprijs.

Behalve dat Amsterdam als woonstad erg gewild is, kent de hoofdstad een zeer laag percentage koopwoningen. In Amsterdam is slechts 27 procent van de woningvoorraad een koopwoning. Deze verhouding tussen huur- en koopwoningvoorraad is in geen andere gemeente terug te vinden in Nederland, wat wellicht mede verklaart dat alleen in de hoofdstad deze mate van overbieden terug te zien is.

Bron: vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel