nieuws

Vlaanderen: vier op de tien architecten willen stoppen

Business

Ook in Vlaanderen tobben architecten (9 van de 10) met de toenemende administratieve last, steeds zwaardere verantwoordelijkheden en de wildgroei aan architectuurwedstrijden. Genoeg redenen waarom 4 op de 10 architecten (41,5 procent) overwegen uit het beroep te stappen. Dat blijkt uit de jaarlijkse architectenmonitor van de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, waarvoor meer dan 400 architecten zijn ondervraagd..

Vlaanderen: vier op de tien architecten willen stoppen

 

“De overheid kondigt al jaren enkele administratieve vereenvoudigingen aan die het onze sector eenvoudiger zouden moeten maken”, aldus NAV-voorzitter Kati Lamens, die daarmee onder andere doelt op de digitale bouwaanvraag en de omgevingsvergunning. “Maar die digitale bouwaanvraag kampt nog met groeipijnen. (…) Nog altijd te weinig gemeentes maken er gebruik van. Ook de omgevingsvergunning, waarbij de milieu- en bouwvergunning worden samengevoegd, belooft veel goeds voor ons. We hopen echter dat de lokale besturen hier beter worden op voorbereid, want dit zal nog een grotere omslag betekenen dan de digitale bouwaanvraag.”

Wedstrijden

Een ander pijnpunt zijn de architectuurwedstrijden. “Ontwerpwedstrijden zijn momenteel schering en inslag. Op zich zijn ze niet oninteressant en ze kunnen een hefboom vormen voor kleinere bureaus (…). Momenteel echter heerst er een echte wildgroei. De sector lijdt hierdoor groot economisch verlies: tegenover elke gewonnen wedstrijd staat per bureau een veelvoud aan verloren wedstrijden, met telkens honderden onvergoede werkuren tot gevolg”, aldus Lamens.

Tot slot werd de architecten ook gevraagd naar het functioneren van hun bureau. Zo’n 51,3 pct geeft aan kopzorgen te hebben over de rentabiliteit. Dik de helft daarvan (58,6 pct) wijt dit aan het feit dat ze te weinig gepresteerde uren kunnen doorrekenen. Een derde vindt de vergoeding te laag in verhouding tot de opdracht.

Bron: hln.be

 

Reageer op dit artikel