nieuws

Deel 2/3: Concepten voor nieuwbouw – Architectenpraktijk anno nu

Business

Architectenbureaus zijn steeds meer bezig met concepten voor nieuwbouw en transformatie. Naar aanleiding hiervan schreef Maartje Henket een uitgebreid artikel over deze nieuwe aanpak. Het artikel in het eindejaarsnummer van de Architect geeft een inzicht in deze werkmethoden. Deze week publiceren we het stuk in drie delen, waarvan dit het tweede deel is.

Deel 2/3: Concepten voor nieuwbouw – Architectenpraktijk anno nu

 

Wat zij hieraan beleven?
Partner Walter van Dijk van nl Architects: “Webuildhomes is interessant, omdat het compleet is. Vaak worden concepten door een architect opgezet zonder apparaat erachter. En dan heb je een website waar eigenlijk niet zoveel gebeurt. Maar dit biedt serieuze kansen voor de langere termijn, omdat het seriematig bouwen combineert met een keuze. Ik denk dat dat de toekomst kan zijn voor de standaard woonbehoefte. Want zelfbouwkavels lopen leuk in Amsterdam, maar we hebben ook behoefte aan nieuwbouwwijkjes in Emmeloord.”

Nl Architects heeft zich laten verleiden om een proefwoning te ontwerpen, omdat dit een uitdaging is, omdat het concept gezond klinkt, en omdat het een interessante mogelijkheid is om eens iets te doen in een ander segment dan waarin het normaal gesproken opereert. “De beste manier om erachter te komen of dit iets voor ons is, is door een keer mee te doen en te kijken of er ruimte is om binnen het concept leuke dingen te doen en op een of andere manier onderscheidend te zijn. Dat bleek nog niet eenvoudig. Het bouwsysteem laat niet veel variatie toe, want als je het betaalbaar wilt houden, ligt de verdiepingshoogte vast, behalve voor de bovenste verdieping. De breedte staat ook vast. Het is een systeem met wanden en vloeren dat eigenlijk altijd tot dezelfde doos leidt. Het zijn redelijk kleine woningen in het lage segment, dus dan kun je iets doen met de gevel, maar je moet alle registers opentrekken om er nog niets van te maken. Het zou goed zijn wanneer het bouwsysteem in de toekomst meer variatie zou kunnen toelaten.”

Nogal een uitdaging dus. Dat vond ook Laurens Jan ten Kate van ahh. “De tijd van de grote woningbouwprojecten met zeg tweehonderd woningen per keer ligt achter ons. Er heeft een sterke schaalverkleining plaatsgevonden en het eigen initiatief van toekomstige eigenaren en bewoners heeft een belangrijke rol gekregen. In dat kader is Webuildhomes een interessant initiatief. Dus wij hebben een aantal woningen ontworpen die ons in eerste instantie mooi leken en die vervolgens vertaald naar het Webuildhomesconcept. Er schuilt natuurlijk een gevaar in het concept dat je zo beperkt wordt dat iedere woning eigenlijk meer van hetzelfde wordt. Daar moeten we wel voor waken, maar so far so good.”

Haccou beschouwt Webuildhomes als een app-store waarin architecten hun ontwerpen in de etalage kunnen zetten. “Het is eigenlijk heel raar dat architecten altijd een-op-een opdrachten doen. Dat is duur en kost veel tijd, en is dus alleen mogelijk voor het hogere marktsegment. En je moet je elke keer opnieuw het wiel uitvinden. Concepten zijn gewoon iets slimmer. Je ontwerpt één keer iets, dat is dan bereikbaar voor het lage marktsegment en als het goed is, ga je vanzelf verdienen.”

Space matter hoopt tevens echt goede architecten terug te brengen in deze markt, die eigenlijk geheel is overgenomen door bouwers en ontwikkelaars. “Die zetten liever uniforme rijtjes jarendertigwoningen neer, ‘omdat de consument dat wil…’. Door het Webuildhomes-platform kunnen we zien wat de consument echt wil wanneer hem niets wordt opgedrongen.”

Ook de deelnemers zijn het erover eens dat het wel iets heeft om te worden afgerekend op populariteit bij de eindgebruiker. Van Dijk: “Wij hebben dan ook wel even goed gekeken naar de succesfactoren in de modellen die veel worden verkocht. Dat zijn in de eerste plaats prijs, in de tweede plaats de allergrootste woning met de laagste vierkantemeterprijs, en in de derde plaats het klassieke symmetrische stadsherenhuis.”

Haccou streeft ernaar dat straks elke architect die dat wil een woning kan uploaden. Nu is dat technisch nog niet mogelijk. Ook wil hij in de toekomst doorontwikkelen naar het hogere segment, en misschien naar vrijstaande woningen. “Maar eerst moet dit onderdeel goed staan, met een goede catalogus met voldoende keus en een aantal succesvolle voorbeeldprojecten.”

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van de nieuwe concepten voor de bouw? Moeten architectenbureaus zich daarmee bezig houden?

Reageer op dit artikel