nieuws

Bouwsector ziet overheid als aanjager en bedreiging

Business

Zeven op de tien bouwers zegt met hun toekomstige groei afhankelijk te zijn van de overheid. Vooral de aanleg en onderhoud van infrastructuur is een belangrijke drijfveer. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim 160 bestuurders in de bouw. De overheid wordt echter ook als grootste bedreiging gezien. Bezuinigingen kunnen zand gooien in de groeimotor.

Bouwsector ziet overheid als aanjager en bedreiging

De wereldwijde economische groei, de verstedelijking en de toename van de wereldbevolking in vooral landen als China, India en Brazilië, vormen volgens de onderzochte bedrijven in veel mindere mate een drijfveer voor toekomstige groei. Bijna de helft van de onderzochte ondernemingen is van plan om nieuwe markten te betreden en ruim 40 procent zoekt naar nieuwe segmenten binnen de bouwsector. Bij het betreden van nieuwe markten blijkt Afrika het meest in zwang, gevolgd door de Verenigde Staten en Canada en het Midden Oosten.

Hoe groter het bedrijf hoe groter de ambitie om nieuwe markten te betreden, aldus het KPMG-onderzoek. ‘Middelgrote en grote bouwbedrijven hebben een duidelijke voorkeur voor de Verenigde Staten en Canada als het gaat om nieuwe geografische markten’, zegt Johan van Hoof, segmentleider Building & Construction bij KPMG. Van Hoof. ‘Opvallend is echter dat van de kleinere bedrijven met een omzet van minder dan 250 miljoen dollar slechts één op de tien aangeeft zaken te willen doen in de Verenigde Staten en Canada. Een mogelijke overweging hierbij zou kunnen zijn dat deze ondernemingen de concurrentie in deze landen te fel vinden en zich comfortabeler voelen in bijvoorbeeld Afrika.’

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de internationale bouwsector de toekomst in het algemeen met vertrouwen tegemoet ziet. Ruim 60 procent van de bedrijven verwacht dat de omzet dit jaar tot een kwart zal groeien, terwijl bijna 25 procent een gelijkblijvende omzet of een daling verwacht. Vooral de grote bedrijven in de sector zijn vol vertrouwen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel