nieuws

Huizenprijzen dalen met ruim 8 procent

Business

De prijs van verkochte huizen lag in mei 8,2 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijsdaling is daarmee hoger dan in april toen huizen 7,6 procent in prijs gezakt waren. De gemiddelde koopsom lag in mei op 211.869 euro.

Huizenprijzen dalen met ruim 8 procent

 

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in mei op hetzelfde niveau als eind 2002. De prijsindex van 84,9 punten toont aan dat de huizenprijzen in de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag hebben gestaan.

Als de huidige woningprijs bekeken wordt ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.

Verkoop

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 37.977 woningen verkocht, een daling van 10,4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Maandag maakte het Kadaster bekend dat het aantal verkochte woningen in mei in vergelijking met vorig jaar met ruim 18 procent was gedaald. Wel was er een sprake van een stijging van ruim 27 procent ten opzichte van de maand april.

Volgens recent onderzoek van ING begint de consument weer vertrouwen te krijgen in de Nederlandse woningmarkt. Een op de vijf ondervraagden verwacht een stijging van de huizenprijzen.

Bron: NU.nl/NOS/CBS

Reageer op dit artikel