nieuws

Sector ziet niets in ‘Blok-hypotheek’

Business

De hypotheeksector ziet de nieuwe startershypotheek, of ‘Blok-hypotheek’, niet zitten. Twee grote financiële dienstverleners weigeren het product op de markt te brengen omdat het te ingewikkeld is; huizenkopers vragen er niet naar, blijkt uit een rondgang bij hypotheekverstrekkers.

Sector ziet niets in ‘Blok-hypotheek’

Bij de Blok-hypotheek wordt een tweede lening afgesloten om de maandlasten te drukken. Maar de rente op die tweede lening is niet aftrekbaar voor de fiscus. Dat zal ertoe leiden dat wie daarvoor kiest, uiteindelijk meer geld kwijt is.

Aegon en DeltaLloyd hebben laten weten de hypotheek uit het Woonakkoord niet te zullen gaan aanbieden. ,,Op dit moment hebben we geen plannen om dit product op de markt te brengen. Wij zien er de voordelen voor onze klant niet van in, het is te complex en te duur”, zegt een woordvoerder van Aegon. Delta Lloyd onderschrijft dat: ,,We willen in de sector terug naar eenvoudige producten. Dit is moeilijk uit te leggen aan de klant”, stelt een woordvoerster.

Oscar Noorlag van De Hypotheekshop noemt de de Blok-hypotheek, genoemd naar minister Stef Blok van Wonen, een onverstandig product. “Misschien had Blok eerst met wat marktpartijen van gedachten moeten wisselen voordat hij het in het Woonakkoord opnam”, merkt hij op.

De grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro hebben nog niet besloten of het product er gaat komen. “We kijken of er behoefte aan is. We krijgen er niet veel vragen over vanuit de markt”, zegt een woordvoerder van ING. “Wij onderzoeken nog of het interessant kan zijn voor onze klanten”, aldus een woordvoerster van ABN.

Het is aan de banken om dit maatwerkproduct aan te bieden, reageerde minister Blok. Er is geen doelstelling en dus ook geen tegenslag. Hij komt niet met nieuwe maatregelen om starters op de woningmarkt te helpen.

Reageer op dit artikel