nieuws

Orders bouw met kwart gedaald

Business

Bouwers hebben vorig jaar 11,1 miljard euro aan orders binnengekregen, 25 procent minder dan een jaar eerder. Vooral investeerders kwamen met veel minder orders aanzetten.

Orders bouw met kwart gedaald

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 is het totaal aantal orders meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Investeerders zoals projectontwikkelaars, makelaars en pensioenfondsen, waren vorig jaar goed voor 2,7 miljard euro aan orders. Daarmee is het aantal orders fors lager dan de 4,7 miljard euro een jaar eerder. In 2008 stond de teller zelfs nog op 8,1 miljard euro.

Opdrachtgevers

De grootste opdrachtgevers in de bouw zijn particulieren en bedrijven die voor eigen gebruik laten bouwen. Er werd voor 6,2 miljard euro aan orders geplaatst, tegenover 7,4 miljard euro een jaar eerder.

Op het hoogtepunt in 2008 bedroegen de orders twaalf miljard euro. De overheid en woningcorporaties kwamen met 2,2 miljard euro aan orders, minder dan de 2,8 miljard euro van een jaar eerder.

De omzet van de bouw daalde vorig jaar met 7,7 procent, meldde het CBS al eerder. Door het teruglopende aantal orders beginnen bouwers aan steeds minder projecten en worden minder gebouwen opgeleverd.

De orders voor verbouwing en herstel van bestaande woningen en gebouwen zoals fabrieken en ziekenhuizen daalden inder snel dan de nieuwbouworders. In 2011 kwam voor 2,9 miljard euro aan orders binnen, vorig jaar voor 2,6 miljard.

Reageer op dit artikel