nieuws

IMF: te weinig vrije sectorhuurwoningen in Nederland

Business

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat Nederland te weinig vrije sector-huurwoningen heeft. Een toename in de vraag zal daarom snel leiden tot grote prijsstijgingen. Dat stelde een IMF-delegatie in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid, schrijft NRC Handelsblad.

IMF: te weinig vrije sectorhuurwoningen in Nederland
WASSENAAR – Het aanbod van huurwoningen neemt toe. Het groter wordende aanbod te maken heeft met mensen die hun koophuis niet kwijtraken. Deze bewoners kampen met dubbele lasten en kiezen er daarom voor woningverhuurder te worden. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

 

 

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat ruim 335.000 huishoudens een woning in de vrije sector huren. Hun gemiddelde woonlasten bedragen 850 euro per maand. IMF-delegatieleider Subir Lall zei dat de prijsdaling op de koopmarkt van bijna 20 procent ‘gezond’ is en ordelijk verloopt. Nederland moet volgens hem niet proberen de huizenprijzen te stutten. De markt moet zelf een nieuw evenwicht zoeken. Het IMF is tevreden over de maatregelen die de overheid neemt. De strengere leennormen zijn gepast, meent ze.

Lall doet geen uitspraak over het tijdstip waarop de daling op de woningmarkt stopt, ‘maar het kan relatief snel zijn’. De delegatieleider is daarmee positiever van toon dan een recent IMF-rapport over de gezondheid en stabiliteit van de financiële sector in de Europese Unie. De Nederlandse huizenmarkt is een van de grootste kwetsbaarheden voor de Nederlandse economie, schrijft het IMF daarin. ‘Nederlandse banken zijn zwaar blootgesteld aan de woningmarkt. De scherpe huizenprijscorrectie vormt een gevaar voor de bankenbalansen’, aldus het IMF. Het risico op een diepere crisis schat het IMF in op ‘medium’.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel