nieuws

Hoogtepunt faillissementen en dieptepunt architectenomzet

Business

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met sombere cijfers. Het bureau telde meer faillissementen dan ooit. In februari alleen al gingen 755 ondernemingen onderuit. Ook de architectenbranche komt steeds verder in de problemen. Het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de omzet 22 procent lager uit dan dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2012 daalde de omzet met 13,7 procent.

Hoogtepunt faillissementen en dieptepunt architectenomzet

Faillissementen

Het CBS berekende dat In de eerste twee maanden van het jaar  al 1489 vennootschappen noodgedwongen zijn beëindigd. In dezelfde periode in 2011 bleef de schade beperkt tot 1020 faillissementen, bijna een derde minder dan bij de start van dit jaar.

In januari werden in de bedrijfstak 103 bouwbedrijven getroffen. In dezelfde maand een jaar eerder bedroeg het aantal 70. In totaal liepen in de bouwbranche vorig jaar 1150 vennootschappen tegen een faillissement aan. Tevens staakten 313 eenmanszaken vanwege een gebrek aan middelen hun activiteiten.

Omzet architecten

De inkomsten van architectenbureaus dalen al sinds het eerste kwartaal van 2009, maar de terugval was sinds het begin van de economische crisis nog nooit zo groot als vorig kwartaal, stelt het statistiekbureau. Het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de omzet 22 procent lager uit dan dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2012 daalde de omzet met 13,7 procent. De omzet op het ontwerpen en tekenen van gebouwen ligt gemiddeld bijna 50 procent onder het niveau van eind 2008.

Geschokt

De bouw reageert geschokt op de nieuwste faillissementscijfers. Als de negatieve trend zich doorzet, leggen straks meer dan drie aannemers per dag het loodje. Nooit eerder werd een zo hoog aantal in een maand tijd door het CBS genoteerd.

Hoewel het CBS de faillissementscijfers voor de bouw nog niet op een rijtje heeft, is volgens de economen duidelijk dat de sector onevenredig zwaar wordt getroffen. Bouwend Nederland ziet de laatste maanden een duidelijk versnelling in het aantal bouwers dat kopje onder gaat. De vereniging pleit andermaal voor extra investeringen in de woningbouw en infrastructuur. Die kunnen de sector helpen, maar tegelijk ook andere onderdelen van de economie van een impuls voorzien. FNV Bouw-voorzitter Charley Ramdas haakt daarbij aan.

Reageer op dit artikel