nieuws

Nederlandse woningmarkt in Europese middenmoot

Business

De ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt zijn niet uniek in Europa. In tal van landen zakken de woningprijzen, staan woningen langer te koop en is de koopbereidheid bij mensen totaal verdwenen. Toch ontwikkelen de woningmarkten zich op verschillende manieren. Nederland bevindt zich volgens kredietwaarderingsbureau Fitch ergens in de middenmoot.

Nederlandse woningmarkt in Europese middenmoot

 

Dramatisch is de situatie vooral in Zuid-Europa en Ierland. De prijzen zijn gekelderd en blijven ook de komende tijd sterk dalen. De waarde van woningen is in landen als Ierland, Spanje en Griekenland al gehalveerd en zal naar verwachting nog wel met ongeveer 15 procent dalen, in Ierland zelfs met 20 procent. Woningbezitters kunnen hun panden niet verkopen, het aantal huisuitzettingen stijgt met de dag.

In Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland voorspelt Fitch minder waardedalingen, 10 procent op de middellange termijn, terwijl de situatie in de Verenigde Staten zich ogenschijnlijk heeft gestabiliseerd. Duitsland en België lijken buitenbeentjes. Daar stijgen de prijzen nog en is de koopbereidheid groot door de lage rentestand.

Woonhuizen werden bij onze zuiderburen gemiddeld 5,8 procent duurder, appartementen werden volgens de 9 januari gepubliceerde Notarisbarometer [PDF] wel iets goedkoper. In Duitsland stegen de prijzen voor het tweede jaar op rij met een plus over 2012 van ongeveer 4 procent. Wel zijn er grote regionale verschillen. In grote steden als Hamburg, München en Stuttgart zullen de prijzen ook de komende drie jaar nog fors stijgen. In Oost-Duitse steden als Chemnitz maar ook in industriesteden als Duisburg en Saarbrücken en op het platteland staan de prijzen onder druk.

Denemarken lijkt het ergste achter de rug te hebben. De regering voorspelde half december een waardedaling van 4 procent over 2012. Het komend jaar veranderen de prijzen niet en 2014 laat een verwachte groei zien van 2 procent.

Bron: Vastgoedmarkt.nl 

Reageer op dit artikel