nieuws

Kantorenmarkt 2013: ‘Hoeveel kantoor bij uw koffie’

Business

‘De zon schijnt nu, maar de wolken boven de vastgoedmarkt zullen voorlopig blijven’, zo verzucht Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff, bij de presentatie van de Vastgoedvisie 2013 van de makelaarsorganisatie. Binnen de kantorenmarkt zit nog uitsluitend groei binnen het segment creatieven en netwerkers.

Kantorenmarkt 2013: ‘Hoeveel kantoor bij uw koffie’

Van Steenhoven: ‘Voor deze gebruikers zijn goede ontmoetings- en horecafaciliteiten enorm belangrijk. Aanbieders als Spaces, Regus, Seats to meet, WTC en een hotelketen als Van der Valk spelen hierop in.’ ‘Hoeveel kantoor wilt u bij de koffie?’ is hierbij de centrale vraag, aldus Van Steenhoven.

Kantoorcommunes

DTZ Zadelhoff signaleert deze trend niet alleen bij grote en kleine gebruikers van kantoorruimte. ‘Zowel bij grote corporates als bij kleine organisaties en ZZP’ers ontstaat een soort kantoorcommune in een gebouw waarbij veel kennis en voorzieningen worden gedeeld.

Cijfers

Een aantal cijfers die een duidelijk beeld schetsen van de huidige, belabberde, kantorenmarkt. Het aantal kantoorbanen is weliswaar het afgelopen jaar gestegen met 0,3 procent tot 2.274.400 maar de opname van kantoorruimte is vorig jaar gedaald met 12 procent tot 1.180.000 m2. Het aanbod steeg met 4,9 procent tot 7.932.000 m2 en de leegstand is met 5,3 procent toegenomen tot 7.164.000 m2, maar liefst 14,6 procent van de totale kantorenvoorraad die op 49.129.000 m2 staat.

Huurprijzen

De huurprijzen staan hierdoor uiteraard onder druk, die zijn het afgelopen jaar met 2,8 procent gedaald tot gemiddeld 137 euro per vierkante meter per jaar. Het aantal transacties kwam ook nog eens 4,3 miljoen vierkante meter lager uit dan vorig jaar.

Bron: Vastgedmarkt.nl

Reageer op dit artikel