nieuws

DNB: meer hypotheken afgelost dan afgesloten

Business

In november vorig jaar is er meer op hypotheken afgelost dan dat er nieuwe hypotheken zijn afgesloten. Dat schreef De Nederlandsche Bank gisteren in een statistisch nieuwsbericht op zijn website.

DNB: meer hypotheken afgelost dan afgesloten

Per saldo losten Nederlandse huishoudens 160 miljoen euro af in die maand. Niet eerder was sinds het begin van de statistiek (in 2003) een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar. De bancaire hypothecaire kredietverlening groeit al geruime tijd steeds langzamer.

Vergeleken met een jaar ervoor was de hypotheekportefeuille eind 2012 ongeveer 8 miljard euro groter (+1,5 procent). Medio 2011 – toen nog geen sprake was van afnemende groei – bedroeg de jaarlijkse toename van de bancaire hypotheekportefeuille nog 17 miljard euro (+3,5 procent). Sindsdien is de groei gestaag afgenomen.

December

In december was opnieuw sprake van een netto toename van de hypotheekportefeuille van 900 miljoen euro. Veel mensen sloten toen nog snel een hypotheek af om de nieuwe regels te ontlopen die per 1 januari 2013 zijn ingevoerd. Nieuwe hypotheken waarop niet wordt afgelost, zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. Op jaarbasis groeide de hypotheekportefeuille van banken in november en december nog steeds met ongeveer 1,5 procent, een halvering vergeleken met een jaar ervoor.

De terugloop in de groei van hypothecaire kredieten kent verschillende oorzaken, verklaart DNB. Enerzijds is geruime tijd een dalende vraag naar hypotheken zichtbaar. Anderzijds hebben de banken de voorwaarden waaronder nieuwe kredieten worden verstrekt, aangescherpt. Volgens de banken zijn de situatie op de woningmarkt en de economische ontwikkeling debet aan de afnemende vraag en de strengere voorwaarden. Ook de toegenomen aandacht voor naleving van regelgeving voor kredietverstrekking kan ervoor hebben gezorgd dat banken minder snel nieuwe hypotheken verstrekken.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel