nieuws

Era prijst hypotheekplan pensioenfondsen

Business

Het is een goede zet dat pensioenfondsen zich actief willen begeven in de hypotheekmarkt. Dat zegt Paul van den Putten MRE, algemeen directeur van Era Nederland, een (inter)nationaal netwerk van woningmakelaars.

Era prijst hypotheekplan pensioenfondsen

 

 

 

Het blijkt volgens Era dat de crisis ook ruimte geeft aan creatieve oplossingen, die getuigen van maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. In mei van dit jaar heeft een aantal Era-makelaars hierover ook al gebrainstormd tijdens een sessie met de Tilburgse vastgoedhoogleraar Dirk Brounen (bekend onder meer als een van de 22 ondertekenaars van een hervormingsplan voor de woningmarkt). Daar werd concreet gesuggereerd dat ‘lang geld’ (hypotheken) het beste met lang geld (pensioengelden) kon worden gefund. Overigens was dit tot dertig jaar geleden nog heel gebruikelijk, maar daarna raakte het in onbruik door allerlei bankproducten die elkaar in snel tempo opvolgden en werden gefinancierd met behulp van de internationale geldmarkt.

Dit idee van onder meer de Brunssumse Era-makelaar en VVD wethouder Jack van Oppen is via diens VVD-contacten richting Tweede Kamer gegaan. Ook Bernard Wientjes van VNO-NCW heeft zich onlangs in deze termen uitgelaten. Dat nu de grootste pensioenfondsen van het land zich hierover ook publiekelijk positief uitlaten, is een enorme stap in de goede richting, meent Era. ‘Dit zou een hernieuwde manier van financieren zijn die economisch verantwoord is zonder exotische, dus riskante elementen. Dit zou het vertrouwen van de consument zonder twijfel positief kunnen beïnvloeden.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel