nieuws

Reacties op regeerakkoord zijn wisselend

Business

Het regeerakkoord is zeer teleurstellend. Dat komt omdat er geen duidelijk beleid voor de bouw uit naar voren komt. Zo reageert Wim van der Maas, directeur van Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, op het gisteren gepresenteerde regeerakkoord. Bouwend Nederland is daarentegen wel te spreken over het regeerakkoord.

Reacties op regeerakkoord zijn wisselend

 

“De bouw heeft maatregelen nodig voor de korte termijn”, zegt Van der Maas. “Maar die staan niet in het regeerakkoord. Wel worden stappen aangekondigd op het gebied van wonen en verhuren, denk aan de hypotheekrente aftrek, maar of die moeten zich op de lange termijn bewijzen.” Hij is wel te spreken over de wijze waarop het tweede kabinet- Rutte de infrastructuur wil aanpakken. “Dat springt er positief uit”, zegt Van der Maas.

Bouwend Nederland daarentegen is wel te spreken over het regeerakkoord. “De bouw en infra krijgen in dit kabinet de aandacht die ze verdienen”, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. “Er komt een minister speciaal voor Wonen, voor de lange termijn staat nu beleid voor de woningmarkt vast en ook lijken de bezuinigingen op infrastructuur teruggedraaid te worden.”

Zeer te spreken is Bouwend Nederland over de woningmarkt. Brinkman prijst de helderheid over de hypotheekrenteaftrek en starters. Ook het beleid op het gebied van marktconforme huren spreekt hem aan. “Dat is goed in lijn met ons pleidooi. Door die rust en duidelijkheid kan eindelijk het vertrouwen terugkeren, zodat de bouwsector een begin kan maken met herstel van de zwaarste crisis uit de laatste 70 jaar.”

Minpunten

Brinkman signaleert verder een aantal minpunten, in het bijzonder de stijging van de werkgeverslasten. “Maar toch: met dit pakket kunnen we geleidelijk weer uit het dal klimmen.” Brinkman verwacht dat er verhuisbewegingen zullen ontstaan waardoor er meer renovaties komen evenals een stijging van het aantal verbouwingen.

Hij verwacht tevens een groei van de nieuwbouw. En constateert dat de bouw door de maatregelen wederom kan uitgroeien tot de motor van de Nederlandse economie. “Er blijven nog zorgen, maar het regeerakkoord kan ons niet anders dan optimistisch stemmen.”

 

Reageer op dit artikel