nieuws

Extra grote margedruk in laatste kwartaal

Business

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars moeten rekening houden met een extra grote margedruk in laatste kwartaal. Zij kunnen de btw-verhoging van volgend jaar vrijwel zeker niet direct doorberekenen aan kopers van nieuwbouwwoningen, zo meent ING Economisch Bureau.

Extra grote margedruk in laatste kwartaal

De beoogde hogere btw-opbrengst komt in 2012 voor een deel uit de zak van de ondernemer. In de bouw lijkt een 1-op-1 doorberekening per 1 oktober uitgesloten. De lage koopbereidheid en hevige (prijs) concurrentie maakt doorberekening pas vanaf 2013 mogelijk.

Efficiënter bouwen

Daar komt bij dat de maatregel de concurrentiepositie van nieuwbouwwoningen verder verslechtert. Bestaande woningen zijn door de btw-verhoging relatief aantrekkelijker geprijsd dan nieuwbouwwoningen. Op lange termijn moet de bouwsector nog efficiënter gaan bouwen om zo weer goedkoper te worden in vergelijking met bestaande bouw en de concurrentiepositie weer te verbeteren.

Tijdens de vorige btw-verhoging in 2001 daalde het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal met 20% ten opzichte van een kwartaal eerder (zie figuur 2). In de eerste drie maanden van 2001 werden minder dan 8.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Het laagste niveau in de periode 1998-2008. Hierbij moet uiteraard wel bedacht worden dat toentertijd de woningmarkt er volledig anders voor stond dan nu. In 2000 en 2001 stegen de huizenprijzen van bestaande woningen met respectievelijk 18% en 11% ten opzichte van een prijsdaling nu en lagen de transactievolumes veel hoger. Destijds kon de prijsverhoging van nieuwbouw door een hogere btw makkelijker worden doorgerekend.

Door de huidige prijsdalingen bij bestaande woningen is het momenteel extra moeilijk om 21% btw door te rekenen aan de koper. Gezien het feit dat projectontwikkelaars nu al de meeste woningen alleen met kortingen kunnen verkopen is te verwachten dat zij ook de btw-verhoging niet zullen (kunnen) doorberekenen. Op de langere termijn zal de bouwsector moeten zorgen nog efficiënter te werken door de kosten te drukken waardoor goedkoper wordt gebouwd. Door de nog steeds hoge faalkosten in de bouw zijn hier mogelijkheden voor.

Reageer op dit artikel