nieuws

Slechts 50.000 nieuwe woningen per jaar

Business

De nieuwbouwproductie van woningen zal de komende jaren op iets meer dan 50.000 stuks per jaar uitkomen. Dit concludeert BouwKennis uit zijn jongste prognoses.

Slechts 50.000 nieuwe woningen per jaar

 

 

 

 

Voor 2012 verwacht het kenniscentrum 53.000 nieuwe woningen en in 2013 51.000. Vanaf 2014 neemt de nieuwbouwproductie weer iets toe.

In de eerste vijf maanden van 2012 hebben ongeveer 5.000 verkopen plaatsgevonden, met als dieptepunt 900 verkochte woningen in mei (Bron: Monitor Nieuwe Woningen). Omdat het vooral gaat om woningen die consumenten ‘van tekening’ kopen, geeft dit aantal een goede indicatie van de toekomstige woningbouwproductie. Doorgaans leidt een verkoop van tekening met één of twee jaar vertraging tot een gereedmelding.

Vraagfactoren onder druk

De aangekondigde bezuinigingen uit het Kunduz-akkoord en de aanhoudende eurocrisis drukken de economische vooruitzichten op de middellange termijn. Dat heeft niet alleen impact op het vertrouwen van burgers, maar ook op de reële economie. Volgens de juniramingen van het CPB blijft de koopkracht tot en met 2017 in de min. Tegelijkertijd zal de werkloosheid oplopen, waarmee de belangrijkste vraagdeterminanten op de woningmarkt onder druk staan.

Tegendruk

Tegendruk komt van de zich steeds verder ophopende poel van verhuiswensen. Dat kan op termijn zorgen voor een inhaalvraag op de woningmarkt. Dit zal met vertraging terug te zien zijn in de bouwproductie.

Reageer op dit artikel