blog

Blog – Mentaliteitsmilieus

Business

Blog – Mentaliteitsmilieus

Door Jeroen Apers – Nederland (of althans, de bewoners ervan) is in te delen in acht mentaliteitsmilieus, aldus Motivaction. Na een test gedaan te hebben, blijk ik bijvoorbeeld een kosmopoliet te zijn.

Om maar eens iets te doen aan de klacht van Jasper van Kuijk over architecten lijkt dit me een mooie tool om de eindgebruiker te kunnen leren kennen, voordat wij als architecten aan de slag gaan met een project.

Doe de test

Apers_Mentaliteitsmilieus

Jasper van Kuijk schrijft in zijn artikel op de Volkskrant over architecten: ‘Architecten hebben weinig empathie voor gebruikers, want zo worden ze niet opgeleid. Ze worden opgeleid om te experimenteren en statements te maken. Niet als dienende ontwerpers, maar als geruchtmakende auteurs. Studenten die een gebruiksgerichte inslag hebben, raken al snel gedemotiveerd, wat nog eens wordt versterkt als ze zien welke gebouwen architectuurprijzen krijgen. Station Breda werd uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar 2017, maar was ondertussen voor leden van reizigersvereniging Rover het minst gewaardeerde station. Een onoverzichtelijk, donker betonnen doolhof. Of wat te denken van het ministeriegebouw Rijnstraat 8, dat zijn bewoners tot razernij drijft om vervolgens de prestigieuze ARC-prijs te winnen.’

Mentaliteitsmilieus_4

Motivaction doet dan ook meteen per doelgroep een voorstel voor de inrichting.

Lees meer over kritiek op architectuur

 

Reageer op dit artikel