blog

Sweat the small stuff

Business

De afgelopen jaren zijn veel kleinere projecten opgeleverd met fraaie resultaten, op tijd en binnen budget. Dat is een groot verschil met de periode voor 2008, toen tal van stedelijke en landelijke iconen het licht zagen. Zoals ik in mijn laatste blog schreef, konden die alleen tot stand komen dankzij een geïnstitutionaliseerd, bestuurlijk wanbeleid. Dat roept de vraag op of er ook een andere route is. Kunnen kleine projecten de grote projecten hacken?

Sweat the small stuff

De vraag is daarmee of de beoogde resultaten van grote projecten kunnen worden behaald met behulp van kleine ingrepen. Denk bij de laatste aan een simpele interventie als de nieuwe brug over de Rijnhaven in Rotterdam, of de manier waarop we tegenwoordig oude fabrieksterreinen zoals Strijp-S in Eindhoven op een organische manier transformeren.

Strijp S

De transformatie van de voormalige Philipswijk Strijp-S in Eindhoven gebeurt op organische wijze

Diep in de buidel

“Sweat the small stuff’ is een uitspraak uit de veelbekeken TED-lezing van Rory Sutherland. Volgens Sutherland ben je te vaak bereid te diep in je buidel te tasten voor projecten die uiteindelijk te weinig opleveren.

Subsidiestromen

Je ziet dat terugkeren bij programma’s rondom energiebesparing. Er worden honderden miljoenen euro’s rondgestrooid voor maatregelen die op de schaal van ons totale energieverbruik weinig zoden aan de dijk zetten. Het resultaat wordt afgemeten aan de hand van de interesse voor subsidies. Niet aan de hand van de bijdrage aan de oplossing van het probleem.

Condities voor energieneutraal bouwen

Condities creëren waardoor een kritische beweging naar energieneutraal op gang komt en groot wordt, kan op weinig sympathie rekenen. Logisch want dergelijke gedachten zijn niet gestoeld op directe ‘output’ maar op ‘outcome’. Op effecten die veel verder weg liggen in de tijd. Geen politicus die daarop kan scoren. Voor projecten met fysieke impact geldt hetzelfde.

 Deltawerken - Opinie JW van der Ploeg - Sweat the small stuff

De Deltawerken zijn van groot strategisch en algemeen belang: ze bezorgen in principe iedereen droge voeten

Betekenis van grote projecten

Grote projecten met grote zichtbare gevolgen op de gebouwde omgeving lijken twee belangrijke doelen te dienen. Ze kunnen van een onschatbaar strategische waarde zijn. Een goed voorbeeld zijn de Deltawerken die ons allen droge voeten bezorgen. Maar grote projecten kunnen ook een kenmerkend en waardevol symbool voor een stad of gebied opleveren, zoals de Erasmusbrug deed voor Rotterdam. Voor de rest volg je het beste het principe van Sutherland. De vraag dient steeds te zijn of de inzet van al dat beton, asfalt en miljoenen euro’s nodig is om de beoogde effecten te realiseren.

Meer met minder

Misschien kun je condities creëren zodat een aantal kleinere projecten een veel groter effect sorteert. Slimme apps die het verkeer op een slimme manier reguleren in plaats van nog meer asfalt en nog meer installaties voor verkeersregeling boven de weg. Of condities creëren die het aantrekkelijk maken om te investeren in binnenstedelijke gebieden of hergebruik van bestaande gebouwen, in plaats van nieuwbouw in het weiland.

Erasmusbrug_Opinie_JW van der Ploeg - Sweat the small stuff

De Erasmusbrug in Rotterdam staat symbool voor de stedelijke vernieuwing die Rotterdam vanaf de jaren tachtig met grote projecten ondernam

Groeiende inventiviteit

Conditioneren gaat dus niet over geld, of niet alleen. Het gaat over de versimpeling van de bouwregels, het creëren van ruimte voor slimme financieringsarrangementen en het belonen van je koplopers. De creativiteit om grote problemen met simpele oplossingen te lijf te gaan is groot in Nederland. De inventiviteit van de bouwindustrie groeit waardoor goede ideeën van slimme ontwerpers steeds vaker voor aanvaardbare prijzen kunnen worden gerealiseerd.

Het onmogelijke doen

Met nieuwe technologieën kunnen we in de bouw dingen doen die we tot nu toe voor onmogelijk hielden. Zeker is dat heel veel kleine projecten met grote impact het beter doen dan megalomane projecten die alleen te legitimeren zijn met complexe en manipuleerbare, maatschappelijke Kosten Baten Analyses.

Gerelateerde artikelen

 Rijnhavenbrug
Voormalig Philips complex Strijp S cultureel en creatief hart van Eindhoven
Strijp-S Eindhoven
De paniek van Adriaan Geuze, de tien mooiste uitspraken uit Zomergasten
Iconen: alleen als ze ertoe doen

 

 

 

Reageer op dit artikel