blog

“We worden rechts en links ingehaald”

Business

Rode oortjes en onverschrokken. Wat een weken. Nadat Koen twee weken geleden Frits van Dongen ietwat ongenuanceerd van zijn overheidspluche schoot, staat LinkedIn en onze website bol van emotionele en gepassioneerde reacties. Heerlijk. Mensen bekennen kleur en laten zich gaan. Daar kunnen we wat mee.

“We worden rechts en links ingehaald”

 

 

Zelf heb ik geprobeerd vooral te luisteren en alles op me in te laten werken. Het is de mens eigen om in een welles-nietes, zwart-wit of goed-kwaad discussie terecht te komen. Daar is niks mis mee, juist goed, maar het is ook aardig om iets te ontdekken. Gevoed door deze discussies, nieuwe artikels op decorrespondent (aanrader!) en de laatste twee afleveringen van Tegenlicht, wil ik graag twee stromingen aanstippen:

De plaggenhut van Generation Y

De Mensen van nu, de generatie die is geboren in het begin van de jaren tachtig. De eerste generatie met mensen die het financieel niet beter krijgen dan hun ouders. Deze groep dertigers, die flexibeler wil zijn in werk en eigen geluk belangrijker vindt dan geld, carrière, baan en zogenaamde zekerheden, vecht zich los van de status quo. Het zijn doeners, individueel wordt weer sociaal. Generation Y valt terug op ambachtelijkheid, de biologische natuur en ze zijn ondernemend. Delen is het nieuwe hebben. Deze stroming belichaamt de bottom-up trend, leeft in het hier en nu (tot 5 jaar) en is daarmee erg gevoelig voor (stedelijke) trends.

 TechmensGoogle Glas uit VPRO Tegenlicht De Techmens

De Algoritmische (virtuele) Stad van de Techmens. In de nabije toekomst hebben computers meer geheugen dan de mens. Met Google glass hebben we op ieder moment van de dag contact met de virtuele en de informatiewereld. Deze wereld is gedreven door en afhankelijk van grote bedrijven. Accenture gebruikt parameters en algoritmes voor grootschalige stedelijke uitbreidingen (+250.000 inwoners). Samsung en Siemens ontwikkelen door middel van data en GIS de nieuwste digitale stedelijke toepassingen. Deze ontwikkelingen zijn top-down en hebben pas resultaat op de lange termijn (5-25jaar).

SimCity5 Kunnen we dromen over grotere efficiënte stadsstructuren? Foto: Simcity5

Ik probeer mijn gedachten te laten gaan over deze extreem linkse en extreem rechtse inhaalslag. Is deze een kwestie van goed-kwaad, welles-nietes, zwart-wit en links-rechts? Of kunnen we dromen over grotere efficiënte stadsstructuren, krijgen we door digitale interactie en informatievoorziening meer gemak en comfort in het dagelijks leven en ontstaat zo meer tijd en ruimte voor die zaken die we met onze handen willen doen? Creëert ze meer tijd en ruimte voor sociale interactie, verblijven in de natuur en dingen die we willen delen?

Genoeg nagedacht, ik ga maar weer eens lekker tekenen. Benieuwd hoe de toekomst eruit gaat zien. Ik zal een poging wagen …

Robbert Jan van der Veen

Reageer op dit artikel