blog

Open brief aan toekomstige studenten

Business

Deze blog betreft een open brief aan toekomstige studenten geïnteresseerd in architectuur, stedenbouw, hydrologie en civiele techniek.

Open brief aan toekomstige studenten

 

 

 

 

Beste toekomstige studenten geïnteresseerd in architectuur, stedenbouw, hydrologie en civiele techniek,

Ik weet een leuke afstudeerrichting voor jullie, namelijk ‘Water Sensitive Urban Design’. Hier in Nederland biedt helaas nog geen enkele universiteit deze afstudeerrichting aan – de architectuuropleidingen lijken momenteel vooral bezig te zijn met het weren van studenten in plaats van dat ze samenwerkingen met andere opleidingen aangaan om een nieuw studiepakket aan te bieden dat toekomstbestendiger is.

Maar dit is de toekomst! Wateroverlast, -tekorten en schoon drinkwater, zijn de onderwerpen die nu al spelen en in de toekomst urgenter worden. Die los je niet alleen op met inventieve technische installaties en kennis van het gedrag en de eigenschappen van water. Een goed ruimtelijk ontwerp is net zo belangrijk. Het gaat immers om waterlozing, -berging en -reiniging op kleine en grote schaal in dicht verstedelijkte gebieden. Niet alleen in Melbourne, Bangkok en New Orleans spelen deze vraagstukken, maar ook in Rotterdam (zie de Waterpleinen van het Rotterdam Climate Initiative).

 Impressie van het Waterplein Benthemplein, door DE URBANISTEN, dat nu in uitvoering is.  

Bekijk onderstaande fotogalerij voor een indruk wat je output tijdens deze richting zou kunnen zijn. Hierin staan foto’s van de aansprekende maquettes die het resultaat zijn van het ontwerpend onderzoek dat Van Bergen Kolpa Architecten (samen met Nanco Dolman, Royal HaskoningDHV, Fokke Moerel, MVRDV en Fransje Hooimeijer, TU Delft) afgelopen zomer organiseerde met experts en studenten uit Nederland en Thailand. Dit was in het kader van de manifestatie Bangkok Adaptive City 2045, een publicatie, tentoonstelling en symposium over water adaptieve stedenbouw en architectuur in de Thaise hoofdstad. Bekijk de informatieve en inspirerende Facebook-pagina.

Tijdens de manifestatie werd al snel duidelijk dat Thailand van Nederland kan leren, maar ook andersom. Want ondanks dat Nederland wereldberoemd is om haar civiele bouwwerken, is dat niet de enige manier hoe je kunt omgaan met te veel water. Ik zie het al helemaal voor me, veldwerk naar het buitenland als verplicht onderdeel van je studie. Leuk.

Goed, doe er je voordeel mee. Ga desnoods in Australië studeren als Nederland niet opschiet. Of volg gewoon tegen de trend in twee studies. Wellicht ook een idee, wanneer je al bent afgestudeerd in een van de vakgebieden, maar werkloos thuis zit.

Veel groeten! Merel

Reageer op dit artikel