blog

Architectuur onder revisie

Business

Waar sta jij als architect, vroeg ik Bas Liesker toen hij afgelopen week bij mij op bezoek was. Wij hebben een stap terug moeten doen, was zijn antwoord. De markt is helemaal veranderd en vraagt om een nieuw type architect. Deze nieuwe architect houdt nog steeds zijn tekenpen vast, maar treedt ook in contact met zijn eindgebruikers en probeert hun smaak en wensen te achterhalen. Liesker spreekt in dit verband van Consument Gericht Ontwerpen, afgekort tot CGO.

Architectuur onder revisie

 

CGO wil echter niet zeggen dat de bewoners zelf ontwerpen of hieraan meewerken. Als Heren 5 doen we geen concessie aan de architectuur waarvoor we staan, aldus Liesker. De communicatie met de bewoners vindt plaats in de fase die vooraf gaat aan het ontwerp van woning en woonomgeving. De winst zit dus in de plek die de bewoners innemen bij de inrichting van het ontwerpproces.

De vraag waar architectuur staat wordt op meer plekken en in meer landen gesteld. De redenen zijn uiteenlopend en hoeven eigenlijk niet te worden benoemd. De drievoudige crisis in de bouw, economie en onder collega’s heeft gezorgd voor de krimp van de sector. Ook spelen de opkomst van de computer en de rol daarvan in het ontwerpproces en de vraag hoe het duurzaamheidsvraagstuk kan worden geïntegreerd in de ontwerppraktijk.

Vissershop Heren5 Vissershop in Zaandam. Een samenwerkingsproject van Heren5 Architecten, Pieters Projectbureau en H+N+S landschapsarchitecten

Sterarchitecten

Een andere niet gehele onbelangrijke ontwikkeling is dat de sterarchitect, dus de heroïsche architect die we kennen uit de film The Fountainhead, langzaam plaats maakt voor de architect die lid is van een groot team en vaak al lang niet meer het belangrijkste lid daarvan is. Alleen daarom al verdient het begrip architectuur een revisie. Wat kan en wat vermag architectuur in deze tijd?

Geitenwollen sokkenarchitectuur

Een architect die voor consumenten wil werken, weet dat hij de verdenking van geitenwollen sokkenarchitectuur op zich laadt. Ook Bas Liesker onderkent dit gevaar, maar hij vertelde me dat hun meest succesvolle plannen zich onderscheiden door een dominante verschijningsvorm. Het is architectuur met een grote A, waarin de invloed van de bewoners niet is vertaald in individuele expressie.

Vissershop 

Reviseren

De condities zijn veranderd, vooral dit jaar merken veel architecten dit op een vrij hardhandige manier. Het architectenbureau van de toekomst is een klein bureau. Maar wil dit nu en in de toekomst succesvol zijn, dan zal het noodgedwongen ook zijn architectuur moeten reviseren. Ik vind dat laatste een goede zaak en het kan niet anders of heel veel bureaus zijn hiermee bezig. Ik ben heel benieuwd waar jij op uitkomt. Laat me weten: h.tilman@dearchitect.nl

Reageer op dit artikel