blog

Hoe overleef ik mijn stage?!

Business

Nu mijn stage bij de Architect er bijna op zit en ik binnenkort in de collegebanken te vinden ben is het tijd om terug te blikken op deze tijd, maar ook om mijn opgedane kennis met de rest van de wereld te delen. Hierbij enkele tips en trucs om het beste uit je stageperiode te halen.

Hoe overleef ik mijn stage?!

 

 

Ten eerste wil ik graag elke student een advies geven: Ga ook stage lopen! Vanuit de veilige en beschermde universiteit ontdek je niet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. In de praktijk draait alles om geld en vraagt niemand zich af op welke interessante theorie je een ontwerp baseert. Verder is het fijn om, voordat je aan een ‘echte’ baan begint, eens voor spek en bonen mee te doen. Je kunt vanaf de buitenkant kijken hoe er met spanningen op de werkvloer wordt omgegaan en welke kantoortypes er zoal zijn.

Op zoek naar een stage

Voor je ergens aan de slag kan moet je eerst een stage regelen. Met deze tips heb je alvast een voorsprong op de rest.
•    Zorg ervoor dat je sociale media op orde zijn, iedereen wordt tegenwoordig gegoogled. Zorg voor een duidelijk Linkedin-profiel en upload je portfolio. Ik dacht dat dit niet zo belangrijk was tot een vriendin een stageaanbod kreeg via Linkedin.
•    Maak een helder portfolio. Meestal is het niet eens belangrijk wat erin staat, als het maar helder gepresenteerd word. Wil je er net wat meer moeite instoppen, begin een eigen site.
•    Van Sander Meijer kreeg de tip; solliciteer bij de kleinere en gespecialiseerde bureaus. Die krijgen namelijk niet veel sollicitaties, dus heb je meer kans om aangenomen te worden.
•    Kijk ook goed uit waar je op solliciteert. Iedereen wil namelijk wel stage lopen bij OMA en BIG, maar de kans dat je wordt aangenomen is echter heel klein.

Hoe haal ik het beste uit mijn stage?

Als je dan eenmaal bij je felbegeerde stage binnengekomen bent, wat doe je dan?
•    Natuurlijk zijn er de clichétips; durf te vragen, wees pro-actief, vraag om feedback, wees enthousiast en neem kritiek ter harte. Dit weet je natuurlijk allang, maar het is toch heel belangrijk. Wie goed bevalt kan er misschien nog een baan aan overhouden.
•    Er zijn ook de minder voor de hand liggende tips zoals kledingvoorschriften. De heersende klederdracht verschilt natuurlijk per bedrijf, maar een joggingbroek of een te kort rokje kan nergens.
•    Een andere uitdaging is het verschuiven van je slaapritme. Drie keer per week uitgaan lukt niet meer als je elke dag om negen uur fris op je stage moet zijn.
•    De belangrijkste tip: Wees niet bang om te falen. Je bent slechts stagiaire, uiteindelijk is iemand anders verantwoordelijk voor het eindresultaat, dus ga er gewoon voor.

Ondanks het feit dat universiteiten het je tegenwoordig erg moeilijk maken om stage te lopen tijdens je studie kan ik toch iedereen aanraden om stage te gaan lopen. Je leert veel en begint erna weer met goede moed aan je studie.

Ik heb tijdens mijn stage bij de Architect waarschijnlijk andere dingen geleerd dan bij een gemiddeld ontwerpbureau. Toch denk ik dat deze kwaliteiten mij in mijn studie kunnen helpen. Mijn referentiekader van architectuur is sterk uitgebreid en ik ben op de hoogte van de laatste trends in de architectuurwereld. Mijn schrijfkwaliteit is ook flink verbeterd, iets waar wat mij betreft meer aandacht aan besteed zou moeten worden op de universiteit. Wil je ook je schrijfskills verbeteren en ben je nog opzoek naar een leuke stage? Bij de Architect zijn ze na mijn vertrek weer op zoek naar enthousiaste, nieuwe stagiaires en met behulp van deze tips kan het niet anders dan dat je hier heel veel gaat leren en een leuke tijd hebt.

 

Reageer op dit artikel