blog

De stem van de student

Business

Hebben architectuurstudenten een andere informatiebehoefte dan de beroepsbevolking in de bouw? Tijdens mijn stageperiode werd mij duidelijk hoe de journalistiek van vandaag moet inspelen op de lezer. Het aanbieden van informatie op maat wordt steeds belangrijker en staat boven kwantiteit. De website Objectuur.nl doet dit door informatie te bieden ‘voor en geschreven door de student’. De studenten kiezen voor datgene dat zij interessant vinden.

 

 

Ik sprak tijdens mijn één na laatste dag als stagiaire op de redactie van de Architect met Wouter Kamphuis, een derdejaars bouwkundestudent en hoofdredacteur van de website Objectuur.nl. Hij deelde gedurende de eerste twee jaar van zijn bouwkundestudie in Delft artikelen en berichten van een aantal bekende architectuursites op Facebook met vrienden. Zo destilleerden en bediscussieerden zij informatie uit de oneindige stroom van afbeeldingen en nieuws die deze websites aanbieden.

Inspirerend

Wouter en zijn vrienden misten echter artikelen met grijpbare onderwerpen die niet vanwege urgentie maar juist uit nieuwsgierigheid en enthousiasme zijn geplaatst. Daarnaast zocht Wouter een platform waar hij met medestudenten deze interessante onderwerpen kon bespreken. Samen met zijn zus en zette hij daartoe de website Objectuur.nl op. Een site met louter door hen interessant gevonden projecten, objecten en onderwerpen: van klassieke gebouwen tot rapportages van lezingen op de TU Delft, geschreven voor en door studenten.


De site objectuur.nl

Less is more

Het meest bijzondere aan zijn verhaal vind ik de eenvoud en het enthousiasme waarmee er invullingen gegeven wordt aan de site. Geen moeilijke verdienmodellen, want het is allemaal vrijwillig. Geen belangenbehartiging van verschillende partijen, want die zijn er (nog) niet en geen ingewikkelde architectonische containerbegrippen, want het moet behapbaar zijn voor de leek.

Tof

Wouter: “Woorden als ‘tof’ moeten gewoon kunnen. We moeten af van de ouderwetse gedachte alles wat we doen en vinden te beargumenteren zonder subjectieve woorden te gebruiken. Als we iets goed vinden, zetten we het ook met die bewoording op onze site.“ De studenten hebben met deze site een stem gekregen en kunnen deze vastleggen in woord en beeld. Ze hopen hiermee discussies op gang te brengen. Nu gebeurt dat voornamelijk met medestudenten van de bouwkunde faculteit Delft– zoals voorheen ook op Facebook gebeurde – maar in de toekomst kan dit wellicht ook met studenten uit Eindhoven en van de Academies, met industrieel ontwerpers en met mensen uit de praktijk.

Theorie en praktijk

Objectuur is eerlijk en biedt een frisse blik, wars van de ‘verplichte content’. De site heeft veel potentie, maar biedt nu vooral nog informatie ‘voor en door studenten’. Het blijft daardoor hangen in de relatief veilige cocon van de universiteit. In mijn stageperiode bij de Architect heb ik echter het contact met de ‘echte’ bouwwereld als zeer waardevol beschouwd. Met informatie, visie en kennis uit de praktijk weet je als student beter hoe het vakgebied zich ontwikkelt, waar de kansen liggen en waar je jezelf in kan onderscheiden. Daarnaast kan de vakwereld wellicht gebruikmaken van de frisse aanpak van de student.

Content in een ander jasje

Journalistiek kan een brug tussen de twee werelden slaan. Een tip voor objectuur.nl is dan ook eigen content te leveren vanuit de praktijk. De studentenredacteuren zouden bijvoorbeeld architecten kunnen interviewen, evenementen kunnen bezoeken, lezingen bij kunnen wonen en bureaus kunnen bezoeken. Deze verhalen kunnen ze op het web brengen met hun eigen frisse en onbezorgde schrijfkunst. Als student vragen we niet om andere informatie dan de beroepspraktijk, maar we zien deze wel graag in een ander jasje.

 

Reageer op dit artikel