blog

Het belang van stagelopen

Business

Naarmate mijn studie vordert, realiseer ik me pas echt wat de alom aanwezige crisis voor mij betekent. De kans is groot dat ik na mijn afstuderen geen baan vind. Vroeger kreeg je, bij wijze van spreken, al een aanbieding voor een baan voordat je was afgestudeerd, dit is voor mij en mijn jaargenoten niet weggelegd.

Het belang van stagelopen

 

Architectenbureaus vragen om mensen met ervaring en dat is nu juist waar het aan schort bij de studenten zoals ik. Hoewel al langer duidelijk is dat stagelopen zowel in het belang van de studenten als in het belang van de bureaus zelf is, weigeren de universiteiten vooralsnog om stages op te nemen in het curriculum. Studenten lopen ervaring mis, maar hebben ook minder kans op werk. Daarbij nemen veel bureaus en gemeenten vaak mensen in dienst die ze al kennen.

Stagiairs in overvloed

Twee van mijn oud-huisgenootjes zijn onlangs afgestudeerd als stedenbouwkundige en architect. Na veel solliciteren en weinig gesprekken, hebben ze uiteindelijk gekozen voor een half jaar stage in plaats van een echte baan om toch werkervaring op te bouwen. Er is simpelweg geen andere mogelijkheid. Bureaus kiezen namelijk liever voor een flexibele, goedkope en tijdelijke stagiair te nemen in plaats van een vaste, ‘echte‘ werknemer.

Ondertussen op de universiteit

Langzaam maar zeker begint de crisis ook op de universiteiten door te dringen. Ik heb meegemaakt, dat een student een kwartier te laat kwam bij college en hem door de professor verteld werd, dat hij met deze instelling toch nooit een baan zou krijgen. De schrik zit er goed in bij de studenten. Je ziet dat de studenten zich meer dan voorheen druk maken over hun CV. Staan er commissies of besturen op? Is er voldoende stage gelopen? Is er in het buitenland gestudeerd?

Kansen

Toch zie ik mijn toekomst positief. Bouwkunde studenten worden immers steeds breder opgeleid en zijn inzetbaar op allerlei vakgebieden (een stage bij vaktijdschrift de Architect als stedenbouwkunde student is ook niet het eerste waar je aan denkt). Daarnaast liggen er nog veel kansen op de internationale markt. De Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen staan daar hoog aangeschreven. Daarbij kun je als pas afgestudeerde met een Leonardo Davinci beurs buitenlandse werkervaring op doen.

Maar als je, net als ik, niet direct een baan in China ambieert, zijn er nog andere hoopgevende tekenen. Het UWV voorspelt na 2014 een toename van de werkgelegenheid in de bouwwereld. Ikzelf ben druk bezig mijn CV op te bouwen, maar of mijn stage bij de Architect mij aan een baan helpt weet ik pas over een paar jaar.

 

Reageer op dit artikel