blog

In prijs verlaagd

Business

“We gaan het ook nog even over de bouwkosten hebben.” Het was de laatste zin van de journaliste van een regionaal dagblad, die ik aan de telefoon had. De afspraak voor het interview over mijn afstudeerproject is gemaakt. Binnenkort zal er een artikel over verschijnen. Spannend!

In prijs verlaagd

 

 

Bouwkosten zijn interessant, voor degene die het betaalt; en dat is niet de architect. Het eerste wat tijdens de opleiding tot architect wordt afgeleerd, is het denken vanuit of richting een financieel belang. Het ruimtelijke aspect, de beleving, de vertaling van concept naar techniek staat centraal en de budgettaire randvoorwaarden beperken de (ontwerp)vrijheid.

Als architect leer je omgaan met vaagheden zoals de genius loci en tactiliteit, maar ook harde engineering zoals mechanica en fysica. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om het doorgronden maar om dit naar je hand te kunnen zetten. Wat hierbij helpt is het zoeken naar (eigen) waarheden zoals: er is mooi uitzicht dus er komt een groot raam.

Waarheden kunnen overal gevonden worden: in de omgeving, het klimaat, de (historische) traditie en de gebruiker. Die laatste is belangrijk en wordt vaak onderschat of ondergewaardeerd. De gebruiker houdt van een grote koelkast, vloerverwarming en kunststof kozijnen, vooral veel input die niet direct leidt tot architectuur.

Misschien is dit wel de reden dat er bij veel vacatures gevraagd wordt naar ervaring; dat steeds meer taken van de architect worden uitbesteed aan b.v. tekenbureaus; en misschien wel dat de bouwwereld in een crisis zit. Welke opdrachtgever nog voor een ontwerp die (de financiele situatie van) de gebruiker niet centraal zet?

Ook in mijn ontwerphouding als student dreigen de financiële consequenties van een ontwerp ondergesneeuwd te raken. Daarom ben ik me eens gaan verdiepen in kostenraming om even een kader te scheppen. Het is nog best lastig: uittrekstaten maken, referenties opvragen en marges bepalen; iets wat ik de afgelopen studiejaren weinig heb gedaan.

Opeens ziet mijn ontwerp er anders uit; is die toiletgroep eigenlijk wel nodig, en die vide? Door het prijskaartje ga je inzien welke elementen essentieel zijn binnen het concept, en welke er vooral in een impressie leuk uitzien. En zou architectuur echt beter worden wanneer geld geen rol meer speelt? Na het zien van MTV’s Cribs denk ik van niet.

Reageer op dit artikel