blog

Als bouwen je doel is – 10 tips

Business

Aan het begin van je opleiding tot architect weet je zeker dat je straks gaat bouwen. Daarvoor word je immers opgeleid. De praktijk blijkt helaas weerbarstiger. Lang niet alles wat je als architect tekent wordt gebouwd. Niet alleen omdat plannen niet doorgaan, maar ook omdat architecten zich niet alleen maar met bouwen bezighouden. Het doen van onderzoek, het maken van visies en optreden als ‘sociaal makelaar’ behoort ook tot hun werkzaamheden.

Als bouwen je doel is – 10 tips

 

JagerJanssen architecten en Broos de Bruijn architecten vertelden tijdens de zesde Start up, georganiseerd door AIR Architectuurcentrum Rotterdam, hoe het komt dat zij wel aan bouwen toekomen. Uit hun presentaties en de discussie achteraf heb ik tien tips gedestilleerd voor jonge architecten die hetzelfde ambiëren. Enkele tips zullen sommigen misschien doen besluiten dat bouwen toch niet iets voor hen is… Al zijn de bureaus zelf nog altijd enthousiast. Zo zei Alex Jager aan het eind van de avond vol vuur: “Bouwen is het leukste wat er is. Ik kan het iedereen aanraden!”

1. Voel je niet te goed voor bepaalde opdrachten

De meeste jonge architecten zijn opgeleid in de modernistische traditie en hebben daardoor een aversie ontwikkeld voor historiserende architectuur. Maar lang niet alle opdrachtgevers zijn gecharmeerd van een strakke vormgeving. Als je echt wilt bouwen, kun je je hier overheen zetten en maken waar de opdrachtgever om vraagt. Zo hebben Dennis Broos en Vincent de Bruijn een enorme, klassieke villa ontworpen, terwijl geen van beiden ooit een schuin dak met dakpannen had getekend. Door het bouwen als een ambacht te benaderen, namen ze afstand van de stijl en hebben ze zich toegelegd op de materialisering en detaillering. Uiteindelijk zijn ze bijzonder trots op het resultaat.

Villa in Oisterwijk door Broos de Bruijn architecten 

2. Communiceer duidelijk met je opdrachtgever

Om gedurende het proces de opdrachtgever aan je zijde te houden, is het handig dat je ervoor zorgt dat je allebei over hetzelfde praat en dat je inzichtelijk kunt maken waarom je bepaalde keuzes maakt. JagerJanssen maakt bijvoorbeeld schema’s die helder uiteenzetten hoe het ontwerp conceptueel in elkaar zit. Het geeft het bureau een handvat om het oorspronkelijke idee tot het einde toe consequent uit te werken, omdat alle beslissingen tegen dit schema worden afgezet.

 

Conceptueel schema van Restaurant Het Bosch, ontworpen door JagerJanssen architecten ism Dreissen architecten

3. Wees persoonlijk en betrokken

Je eerste opdrachtgevers zijn hoogstwaarschijnlijk particulieren die hun eigen huis willen neerzetten. Misschien zijn het wel je ouders of een ander familielid. Zij leven in de waan dat hun opdracht je enige is en dat je er continu mee bezig bent, want dat zijn ze zelf immers ook. Het kan daarom zomaar voorkomen dat je op zondagochtend wordt gebeld in verband met de kleur van de deurklinken. En om geld te besparen, help je in je weekenden natuurlijk de aannemer.

 
Rogier Janssen aan de slag op de bouwplaats  

4. Accepteer een onrendabel uurloon

Je avonden, je weekenden, elk vrij uurtje gaat er aan op, wanneer het bouwproces is begonnen. Natuurlijk krijg je betaald, maar wanneer je de gewerkte uren daartegen afzet, blijkt dat een postbezorger twee keer meer per uur verdient. Dit is echter vooral het geval bij kleine particuliere opdrachten, zoals bij het ontwerpen van een woning. Mocht dit lage uurloon je te gortig worden, stop met bouwen of steek veel energie in tip 5.

5. Ga allianties aan met gevestigde architectenbureaus

Verafschuw je de particuliere markt en wil je met professionele opdrachtgevers werken, dan kun je het beste een alliantie aangaan met een gevestigd architectenbureau. Een dergelijk bureau beschikt al over de nodige ervaring en – niet onbelangrijk – over een netwerk. Jij kunt hier dan mooi op meeliften. Een alliantie kun je aangaan met het bureau waar je eerst een paar jaar hebt gewerkt, maar je kunt ook iemand tegenkomen op een netwerkbijeenkomst, zoals een borrel van de BNA.

 

6. Wees zichtbaar en vindbaar op het internet

Veel mensen zoeken een architect op het internet. Een goede website maakt dat je via Google goed vindbaar bent voor mogelijke opdrachtgevers. Maar ook door actief te zijn op sociale media als Flickr, Twitter, Facebook en Linkedin werk je aan je zichtbaarheid en reputatie. Beide architectenbureaus zijn via hun site aan opdrachten gekomen.

7. Organiseer je bedrijf

Als bureau moet je niet alleen de kwaliteit van de architectuur waarborgen, maar ook je opdrachtgever de garantie geven dat hij niet met lege handen staat, wanneer er iets met jou of je bedrijf gebeurt. Zo is JagerJanssen aangesloten bij het kenniskluster XS, dat bestaat uit een aantal kleine architectenbureaus uit de regio Rijnmond. Gezamenlijk hebben zij onder andere kwaliteitscriteria voor kleine bureaus opgesteld en deze voorgelegd aan TNO/TuV Certification.

8. Wordt een erkend leerbedrijf

Zodra je een erkend leerbedrijf bent, kunnen MBO-ers bij je stage komen lopen. Enerzijds brengen ze wat gezelligheid op de werkvloer, maar daarnaast helpen ze je met de stapels tekenwerk die nodig zijn voor de uitvoering van een gebouw.

  Broos de Bruijn architecten is sinds kort een erkend leerbedrijf

9. Ontwikkel een strategie hoe om te gaan met aannemers

Je ontwerp besteed je altijd aan bij verschillende aannemers om te kijken welk bedrijf het beste de klus kan klaren. Het kan echter voorkomen dat de aannemers voor een veel hoger bedrag het gebouw willen realiseren dan jij had bedacht. Dan kan het helpen dat je de opdracht nogmaals aanbesteedt, maar met vermelding van het budget. Hier stemmen de aannemers dan hun prijs op af, waardoor de bouw wel door kan gaan. Omgekeerd vindt dit echter ook plaats, dan vragen aannemers juist meer dan nodig omdat ze weten hoeveel geld er beschikbaar is. Denk dus van te voren goed na of je het budget wel of niet vrijgeeft.

 De Bouwplaats van een woonhuis in Almere, ontworpen door Broos de Bruijn architecten  

10. Neem zelf initiatief

Het werk ligt niet voor het oprapen, zelfs als je alle bovenstaande tips naleeft, is de kans groot dat je nog steeds niet bouwt. Wanneer je daarom ergens kansen ziet voor een nieuwe ontwikkeling, ga dan niet zitten afwachten totdat iemand bij je komt met een opdracht, maar zorg dat je zelf de initiator bent. In plaats van dat de ontwikkelaar naar jou toe komt, ga je er zelf langs met een zorgvuldig uitgewerkt en uitgedacht plan. Hopelijk kun je de ontwikkelaar overtuigen er geld in te stoppen en jou in te zetten als architect.

 Restaurant Het Bosch is ontworpen door JagerJanssen architecten ism Dreissen architecten

Reageer op dit artikel