artikel

IM Patrice Girod (1937-2018)

Business

IM Patrice Girod (1937-2018)
Patrice Girod

Door Harm Tilman – De afgelopen week overleden architect Patrice Girod was een architect in hart en nieren. Velen zullen hem herinneren als de ontwerper die samen met levenspartner Evelien Merkx aan het hoofd stond van Merkx + Girod. Wat velen niet weten is dat hij daarvoor met Reynoud Groeneveld jarenlang een succesvol architectenbureau leidde dat een belangrijke rol speelde in de Amsterdamse woningbouw van de jaren 70 en 80.

Patrice Girod ontmoette Evelien Merkx in 1990, toen hij zijn eigen bureau naast dat van haar wilde beginnen. Nog geen acht jaar later richtten ze hun gezamenlijke bureau op. Dankzij deze samenwerking werd het mogelijk de inrichting van gebouwen te combineren met bouwkundige ingrepen en tot veel consistentere oplossingen te komen. Het bleek een gouden greep. Merkx + Girod groeide uit tot een van de belangrijkste interieurbureaus van het land en een van de weinige in die tijd met een grote internationale uitstraling.

Tot de projecten die het bureau realiseerde en de nodige faam bezorgde, behoorden de uitbreiding van de Raad van State in Den Haag, de interieurs van de Hermitage in Amsterdam en het Dordrechts museum, de Nieuwe Kerk in Amsterdam en het tijdelijke Rijksmuseum. Een ander hoogtepunt in het oeuvre van Merkx + Girod is Boekhandel Selexyz in Maastricht.

Boekhandel Selexyz in Maastricht door Merkx en Girod architecten, beeld Roos Alderhoff

Boekhandel Selexyz in Maastricht door Merkx en Girod architecten, beeld Roos Alderhoff

Samenwerking Merkx en Girod

De onderlinge samenwerking tussen Girod en Merkx was legendarisch. Girod zei daar zelf over: “Ieder project is een accumulatie van problemen die je gaandeweg moet zien op te lossen. Evelyne en ik zitten gedurende de eerste fasen van een project meestal op dezelfde golflengte. Onze onenigheid tijdens de kleinere stappen die hierop volgen, zijn een noodzakelijk onderdeel van het proces. Door over dingen te praten en te argumenteren, wordt een werk alleen maar beter. Het gaat er niet om je zin te krijgen, het is echt een debat.”

Girod had een mateloze bewondering voor interieurarchitectuur. Volgens hem was dat een veel moeilijker vak dan architectuur, omdat het neerkomt op specifieke subtiliteiten. Verfijning, zorg en detail rekende hij tot de drie kernwaarden van interieurarchitectuur.

Sociale woningbouw

Voor hij zijn samenwerking met Merkx begon, ontwierp Patrice Girod samen met Reynoud Groeneveld jarenlang sociale woningbouwprojecten in Amsterdam. Ook realiseerden zij kantoren, scholen en bejaardenhuizen. Dit bureau speelde een cruciale rol in de stadsvernieuwing die in Amsterdam in de jaren zeventig op gang kwam.

Een schitterend voorbeeld hiervan is het complex van 72 woningen dat Girod & Groeneveld in 1978 aan de Nova Zemblastraat te Amsterdam opleverde. Op een voormalige bedrijfslocatie zijn drie woongebouwen geplaatst, die onderling zijn verbonden door laagbouw. De architectuur wordt bepaald door het gebruik van B2-blokken, halfronde trappenhuizen, balkons en galerijen. Het is in de gehele stadsvernieuwing van die tijd een onmiskenbaar hoogtepunt.

72 woningen aan de Nova Zemblastraat Amsterdam door Girod en Groeneveld, beeld Google Maps

72 woningen aan de Nova Zemblastraat Amsterdam door Girod en Groeneveld, beeld Google Maps

Girod zette in 1990 een punt achter Girod & Groeneveld toen het in toenemende mate standaardopdrachten kreeg voor standaardoplossingen en in Amsterdam, evenals in andere steden, aan de stadsvernieuwing langzaam een einde kwam.

Coherente entiteit

Girod werd in 1937 in Strasbourg geboren. Zijn moeder was Nederlands en zijn vader Frans. Toen hij elf was verhuisde het gezin naar Nederland. Volgens eigen zeggen wilde hij al op heel jonge leeftijd architect worden. De Franse architect Le Corbusier was een van zijn helden. Zijn verdere leven laat zich lezen als een zoektocht naar goede architectuur, die toen moet zijn begonnen. Volgens hem is architectuur als geen ander in staat de ruimte en wat zij bevat tot een coherente entiteit te maken. De gebouwen en interieurs die hij in de verschillende fasen van zijn leven realiseerde zijn daar het levendige bewijs van.

Afscheid

Aanstaande zaterdag 16 juni 2018 wordt in Amsterdam afscheid genomen van Patrice Girod.

Lees ook

Reageer op dit artikel