artikel

Vakwerk verrast Nederlandse architectuur

Business

Vakwerk is een nieuw architectenbureau met een nieuwe set waarden. Met deze mededeling werd afgelopen week het architectenbureau Vakwerk gelanceerd, de nieuwe thuisbasis van Paul Ketelaars, Francesco Veenstra en Ellen van der Wal. De vakwereld reageerde verrast en opgetogen.

Door Astrid de Wilde

De drie architecten zijn voormalige partners van Mecanoo, het artistiek én zakelijk gezien zeer succesvolle architectenbureau van Francine Houben uit Delft. Vakwerkarchitecten wil, zoals ze zelf zegt, verder denken dan ‘just another building’. Ze wil zich naast zijn opdrachtgever opstellen en eigenaarschap tonen.

Reactie Francine Houben:
“Ik ben er trots op dat er een nieuw bureau is ontstaan uit de Mecanoo school. Het is een logische stap voor Ellen, Paul en Francesco en het biedt binnen Mecanoo ruimte voor talent om zich verder te ontwikkelen. Ik wens Vakwerk veel succes en we hebben afgesproken open te staan voor toekomstige samenwerking.”

Van links naar rechts: Paul Ketelaars, Francesco Veenstra en Ellen van der Wal, respectievelijk 22, 23 en 19 jaar werkzaam geweest bij Mecanoo.

Bij Mecanoo werkten ze aan interessante projecten zoals de Bibliotheek van Birmingham, Eurojust in Den Haag en het Hilton op Schiphol. Toch kozen ze voor een nieuwe stap en zijn ze een bureau begonnen. Dat maakt nieuwsgierig. Wij spraken met Paul Ketelaars en vroegen hem naar het hoe en waarom.

 

Bibliotheek Birmingham

Lees ook: Bibliotheek Birmingham door Mecanoo architecen

‘Wij zijn met zijn drieën een nieuw bureau gestart waarmee we zoveel mogelijk samenwerking willen zoeken met de eindgebruikers. We zoeken naar projecten waarbij we de meerwaarde kunnen bieden door samen met de gebruikers het plan te vormen. Door eigenaarschap te tonen krijgen de projecten de impact die de opdrachtgever voor ogen heeft.’

Paul Ketelaars: ‘Onverwachte opdrachten kunnen voor verrassingen zorgen. Samen met ambitieuze opdrachtgevers hopen we op mooie resultaten.’

‘Het was een radicale beslissing die we hebben genomen, mede ingegeven door het feit dat we naar ons gevoel veel meer bezig waren met randzaken dan met ontwerpen. Vandaar de keuze voor een eigen bureau. Ook kunnen we nu nieuwe samenwerkingsverbanden ontwikkelen met andere partijen. Vaak is het zo dat bij een groot bureau de partijen met wie je samenwerkt, al vast staan.’

 

Lees ook: Hilton Schiphol door Mecanoo

‘We zijn op zoek naar continuïteit. We hebben voldoende expertise in huis waardoor we in staat zijn geen opdrachten uit te sluiten. Bij projecten die gaan over vernieuwing in de zorg en onderwijs of nieuwe woonvormen kunnen we een grote toegevoegde waarde leveren. Dit beantwoordt aan onze holistische benadering die wij voor ogen hebben.’

Vakwerkarchitecten

Verder lezen – projecten van Mecanoo

Reageer op dit artikel