Jan Willem van de Groep

Jan Willem van de Groep is oprichter van ARXlabs, Factor Zero en Challenge the Future. De afgelopen zes jaar was hij verbonden aan het programma Energiesprong en werkte hij aan het verduurzamingsvraagstuk van de gebouwde omgeving.

Hij is onder meer bedenker en initiator van de Stroomversnelling, een initiatief waarbij de bouw- en corporatiesector door middel van radicale innovaties binnen 5 jaar 111.000 woningen renoveren naar het niveau energieneutraal.

Hij is daarnaast één van de founders van Factory Zero. Daarnaast is hij mede oprichter van ARXlabs. Een bedrijf dat zich richt op het aanjagen van innovatie in de bouw. Jan Willem werkt graag samen met gepassioneerde studenten. In dat kader heeft hij Challenge the Future opgericht. Een stichting die jaarlijks studenten uitdaagt tot oplossingen voor bestaande producten met een ongekende lat voor wat betreft de verhouding tussen prijs (extreem laag) en kwaliteit (extreem hoog).

Daarnaast is Jan Willem vaste columnist voor de Cobouw, adviseur voor duurzame ondernemers en overheden, jurylid Achterhoek Architectuurprijs en veelgevraagd spreker. .

In zijn boodschap staat centraal dat de bouwindustrie een sleutelrol speelt bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Naast de bouw als grootste concurrent van het traditionele energiebedrijf liggen er ook volop kansen door slimme bundeling van geldstromen die door de domeinen wonen, mobiliteit, zorg en energie lopen. Jan Willem is er van overtuigd dat innovatie in de bouw nog in de kinderschoenen staat.