nieuws

Video van de Week – Pingpongballen tegen droogte

Architectuurproducten

Het is een groeiend wereldwijd probleem; schoon drinkwater. Ook in een dichtbevolkt gebied als Nederland, met drinkwater van hoge kwaliteit, is het een probleem dat vooral in de toekomst ernstige proporties kan aannemen. In Los Angeles, waar door de aanhoudende droogte nu een tekort aan drinkwater dreigt te ontstaan, worden 92 miljoen uit de kluiten gewassen pingpongballen in het drinkwaterreservoir gedumpt.

Video van de Week – Pingpongballen tegen droogte

Het ziet er spectaculair uit, maar waar dienen ze voor? De zwarte orbs houden het meer van 12,5 miljard liter water op een voordelige manier schoon en veilig! De Video van de Week toont de werking. 

 

De techniek wordt vanwege twee redenen ingezet. Enerzijds zorgt de laag er voor dat het water véél minder snel verdampt. Californië heeft al jaren te kampen met een (drink)watertekort en is hard bezig om verspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Men verwacht dat door de balletjes op jaarbasis ruim een miljard liter minder verdampt.

De andere reden is: vervuiling. Het water bevat van nature broom. Het water wordt echter gezuiverd met behulp van chloor, en door zonlicht reageren deze twee stoffen met elkaar. Uit de reactie ontstaat bromaat, een stof die kankerverwekkend is. Dát wil je niet in je water hebben! Bonus is dat bacteriën en algen ook weinig kans krijgen.

De drijvende ballen blokkeren het zonlicht, en dus de gevaarlijke reactie. Je zou deze problemen óók op kunnen lossen met een drijvend zeil. Het reservoir is daar echter veel te groot voor, waardoor het in meerdere delen gesplitst zou moeten worden. Zeilen zouden zo’n 300 miljoen dollar kosten, de balletjes kosten ongeveer een tiende van dat bedrag.

Wellicht zien we in de toekomst een soortgelijke situatie ook wel in Nederland.

Bron: www.want.nl/Stefan

 

Reageer op dit artikel