nieuws

Bouwblokken van plastic afval

Architectuurproducten

In Amsterdam-noord is een initiatief gestart dat buurtbewoners stimuleert om hun plastic afval in te leveren. Voor elke volle zak plastic krijgen ze een munt, waarvoor ze een gehaktbal kunnen kopen bij de plaatselijke slager, een filmpje kunnen pakken in de buitenbios, of hun band laten plakken bij de fietsenmaker. Het plastic wordt verwerkt tot vrolijke gekleurde blokken, waar bijvoorbeeld bankjes of plantenbakken van kunnen worden gemaakt.

Bouwblokken van plastic afval

Door Maartje Henket 

Plastic recyclen: je weet dat het moet, maar een feest is het niet. Hoe anders is dat in Amsterdam-Noord, waar de bewoners niet alleen een cadeautje krijgen voor hun afval, maar waar buurtlab WASTED dat afval ook nog eens upcyclet tot een kleurig bouwmateriaal dat de straten verfraait. Voor de deelnemende ondernemingen biedt het WASTED zichtbaarheid en kans op nieuwe bezoekers en klanten.

Een gemiddeld huishouden produceert ongeveer één zak plastic per week (50 liter). WASTED heeft sinds de start in april zo’n tweeduizend zakken verzameld. Dat is genoeg voor 1000 plastic blokken. Die worden gemaakt door het plastic te sorteren, wassen, versnipperen en versmelten. Projectmanager Barbara Koole vertelt dat ze graag een podium wil bouwen voor de plaatselijke Pekmarkt, en kijken of er lampen kunnen worden gemaakt van lichtdoorlatend plastic.

  

WASTED houdt zijn geheimen niet voor zichzelf. Bij het buurtlab kun je in workshop leren hoe je verschillende types plastic kunt onderscheiden en zelf bouwblokken kunt maken. Voor scholen wordt een WASTED-lespakket aangeboden. En alle informatie is online beschikbaar, zodat iedereen een WASTED organisatie kan opzetten en bouwblokken kan smelten. Koole: “Er is interesse vanuit alle continenten. Er wordt zelfs vanuit India, Nieuw-Zeeland en Zambia contact met ons opgenomen.”

 

Wat krijg ik voor m’n gft? 

Nuttig, educatief en leuk. En ook nog eens een belangrijke stap in de perceptie van afval als grondstof. Want als afval werkelijk een grondstof is, dan is het toch ook geld waard? Voor oud ijzer kreeg je altijd al betaald. En in Amsterdam voor plastic nu dus ook. Je vraagt je af wat dit betekent voor de toekomst van de afvalindustrie. Krijgen we straks ook munten voor ons gft?

Reageer op dit artikel