nieuws

Expositie Slow Tech: ‘design between craft and industry’

Architectuurproducten

Tijdens de expositie ‘Slow Tech’ in WOW Amsterdam worden twaalf stoelen gepresenteerd, waarin industriële processen gecombineerd zijn met traditionele ambacht. Het aanknopingspunt en letterlijk middelpunt van de expositie is de welbekende ‘Knotted Chair’ van Marcel Wanders. Afgelopen zaterdag is de tentoonstelling geopend door design criticus en schrijver Jeroen Junte, tevens curator van de expositie.

Expositie Slow Tech: ‘design between craft and industry’

Tekst en fotografie: Noortje Weenink

WOW Amsterdam

WOW Amsterdam is een manusje van alles. Het gebouw waarin WOW is gevestigd bevat woningen, verschillende galerieën, een hostel en een restaurant. In het programma van de cultuurfabriek worden verschillende disciplines van het hele creatieve spectrum gecombineerd. Fotografie, architectuur, design, mode en muziek komen allen aan bod.

Slow Tech: ‘design between craft and industry’

In 1997 ontwierp Marcel Wanders een stoel die zijn tijd ver vooruit was. De experimentele Knotted Chair is gemaakt van touw en gefixeerd door transparante kunststof. Wanders combineerde in zijn stoel ambachtelijk knoopwerk met moderne technologie. Curator Jeroen Junte liet zich inspireren door deze stoel en besloot er een expositie aan te wijden: Slow Tech. Op deze expositie in WOW Amsterdam worden twaalf stoelen gepresenteerd, waarin ambachtelijke en industriële processen zijn versmolten.

  
|De iconische Knotted Chair van Marcel Wanders.

Met Knotted Chair als middelpunt, worden de elf andere stoelontwerpen op de expositie geïntroduceerd als afgeleiden of ‘kinderen’ van deze klassieker. De Slow Tech-stoelen en -krukken hebben zich bevrijd van beperkingen van zowel de anonieme massaproductie als de nostalgische nijverheid. Jeroen Junte noemt deze versmelting tussen traditie en moderne technologie ‘de toekomst van het design’. Slow Tech is volgens hem ‘best of both worlds’ en combineert de snelheid van de industrie met de mogelijkheid om via ambacht te personaliseren.

De tentoonstelling

De opzet van de Slow Tech-expositie is simpel, maar doeltreffend. De twaalf stoelen staan elk op een  eenvoudig ‘eiland’ naar ontwerp van Dave Keune. Aan ieder eiland is een lamp bevestigd. De stoelen worden , wordt elke stoel op eenzelfde manier belicht en zijn zij allen even belangrijk. Sommige stoelen laten zich raden, terwijl andere ontwerpen bijna ongeloofwaardig ogen. 


Voorgrond (rechts): One Piece A Day door Maarten Schenkeveld. Achtergrond (links): Mycelium Chair door Eric Klarenbeek.

De kunststof RVR Chair van Dirk van der Kooij is bijvoorbeeld gemaakt van kunststof en heeft een traditionele vorm, maar is wat betreft productietechniek zeer innovatief en flexibel. Daar tegenover staat de Gravity Stool van Jólan van der Wiel. De grillige vorm van de kruk is ontstaan door een mengsel van kunststof en ijzervijzel bloot te stellen aan magnetisme. Joris Laarmans ‘Puzzle Chair’ wordt ter plekke 3D-geprint en in elkaar gezet. Naast deze kunststof stoelen, staan er ontwerpen van onder andere aluminium, polystyreen, naadloze houttextiel en stro. Elke stoel is innovatief en verrassend op zijn eigen manier. 

Bezoek Slow Tech

De expositie Slow Tech is tot en met 29 november 2014 te zien in WOW Amsterdam. WOW is te vinden op Wiltzanghlaan 60, 1061 HC Amsterdam. De expositie is vrij toegankelijk van 10:00 – 22:00 uur.

Op 2 november, van 15:00 tot 17:00 uur, organiseert WOW een Makers Middag, waar de ontwerpers van de expositie aan de hand van live performances laten zien hoe ze hun producten letterlijk maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Buurman: marlies@wow-amsterdam.nl 

  
De RVR Chair van Dirk van der Kooij is gemaakt van gerecycled plastic. De productietechniek staat variatie in bijvoorbeeld de hoogte van de rugleuning en armleuningen toe. 

 
Gravity Stool door Jólan van der Wiel.

  
De aluminium Kaarsrecht Stool door Pascal Smelic is gemaakt vanuit een mal van kaarsvet. 

Reageer op dit artikel