artikel

Prefab plat dak biedt zekerheid in hallenbouw

Architectuurproducten

Prefab plat dak biedt zekerheid in hallenbouw

Partnerartikel – Prefabricage van platte daken levert winst op bij de bouw van grote hallen en andere utilitaire gebouwen. Er zijn minstens zes redenen om te kiezen voor een prefab daksysteem, waaronder kwaliteit, garantie, snelheid van bouwen, esthetiek en duurzaamheid.

De bouw van platte daken is traditioneel een bewerkelijk proces waar meerdere partijen bij betrokken zijn, zoals een leverancier, een montagebedrijf en een dakbedekkingsbedrijf. Elk afzonderlijk onderdeel in het proces is arbeidsintensief, de partijen moeten in het bouwproces op elkaar aansluiten en als er iets fout gaat, is het de vraag wie er aansprakelijk is. Al die kritische factoren zijn te omzeilen door gebruik te maken van een prefab daksysteem.

Prefab inclusief dakbedekking

Voor grote platte daken heeft Kingspan Geïsoleerde Panelen het X-dek systeem ontworpen. X-dek is een prefab dakpaneel met een geprofileerde stalen onderplaat, een hoogwaardige QuadCore isolatiekern en een dakbedekking naar keuze – bijvoorbeeld pvc – die al in de fabriek op het paneel is aangebracht. De platdakpanelen komen daardoor volledig prefab aan op het werk. Kingspan Geïsoleerde Panelen treedt daarbij niet alleen op als leverancier en adviseur, maar regelt ook de montage. Daarmee ligt het hele dak in één hand.

Snelle montage

Een belangrijk voordeel van het X-dek systeem is de snelheid van aanbrengen. Die kan oplopen tot wel 3400 vierkante meter per dag bij twee montageploegen. Dat betekent een forse verkorting van het bouwproces, waardoor de binnenafbouw sneller kan starten en de oplevering dus eerder kan plaatsvinden.

Bekijk onderstaand de snelle montage van het 26.000 m2 dak van Udea te Veghel.

Hoge kwaliteit

Doordat X-dek in de fabriek is samengesteld, is het product gegarandeerd van hoge kwaliteit. Dat elk paneel al vóór de montage voorzien is van dakbedekking en de snelheid van monteren, maakt X-dek veel minder gevoelig voor weersomstandigheden. De cannelures van het dakpaneel blijven droog, waar die in het traditionele systeem nog heel lang vol lekkend hemelwater kunnen staan.

Eén aanspreekpunt

Kingspan Geïsoleerde Panelen is niet alleen leverancier van het systeem, maar adviseert ook over het legplan en regelt zelfs de montage, inclusief het föhnen van de overlap van de dakbedekking en de aansluiting op de dakrand, eventuele lichtkoepels en PV-panelen. Kingspan zorgt ook voor alle benodigde veiligheidsvoorzieningen als netten en randbeveiliging. Hiervoor werkt ze met gerenommeerde montagebedrijven en houdt zelf toezicht tijdens de bouw. De aannemer heeft daardoor geen omkijken naar de hele montage van het dak, zodat de uitvoerder zijn aandacht aan andere dingen kan geven.

Doordat levering en montage in handen zijn van dezelfde partij, heeft de aannemer met maar één aanspreekpunt te maken: Kingspan Geïsoleerde Panelen. Ook als er onverhoopt een beroep gedaan moet worden op garanties, is Kingspan het enige aanspreekpunt.

Kingspan Installation

QuadCore isolatie zonder schroeven

Ontwerptechnisch heeft X-dek ook diverse voordelen. Kingspan gebruikt voor X-dek de eigen ontwikkelde hoogwaardige QuadCore isolatie. Door de hoge warmteweerstand van dit materiaal (λ-waarde 0,018) kan de dikte van de dakpanelen beperkt blijven. Met een dikte van 100 millimeter komt de Rc-waarde van het dak al uit op 6,15 m2K/W. Dat scheelt dus bouwhoogte. Daarbij zijn er door de samenstelling in de fabriek geen schroeven nodig om de isolatie te monteren. En dus zijn er geen schroeven zichtbaar aan de onderzijde van de dakpanelen. Dat is een esthetisch verschil, maar kan ook functioneel belangrijk zijn met het oog op hygiëne in ruimtes waarin bijvoorbeeld voedsel wordt bereid.

Een mooi strak plafond zonder bevestigingspunten; met het oogpunt op hygiëne een ideale oplossing

Scoren op duurzaamheid

X-dek past uitstekend in duurzaam bouwen. De QuadCore variant telt mee in de BREEAM-credits. Kingspan heeft een eigen technische afdeling die kan helpen bij het maken van de juiste keuzes voor BREEAM. Indien gewenst geeft Kingspan zelfs een terugname-garantie op de X-dek panelen.

Over Kingspan Geïsoleerde Panelen

Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen wat betreft energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat sandwichpanelen voor hellende daken en platte daken, wandpanelen en design gevelsystemen gecombineerd met slimme verlichtingssystemen, geïntegreerde zonnepanelen en oplossingen voor staalconstructies

Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw project kan betekenen?

 

Met dak- en gevelproducten van Kingspan bouw je snel, luchtdicht en brandveilig

 

 

Reageer op dit artikel