artikel

Out of Order lamp door BCXSY & Atelier Robotiq

Architectuurproducten

Out of Order lamp door BCXSY & Atelier Robotiq
Out of Order lamp door BCXSY & Atelier Robotiq, beeld Marta Musial

Door Marieke Giele – Robots vervangen steeds vaker mensen in het uitvoeren van repetitieve taken. Ze zijn betrouwbaar, gehoorzaam en nauwkeurig. Maar wat gebeurt er als een robot gaat handelen vanuit een eigen wil? Deze gedachte vormt de inspiratie voor de lamp Out of Order door BCXSY en Atelier Robotiq.

Met de lamp visualiseren de ontwerpbureaus de overgang van een repetitieve structuur naar een ongeordend weefsel. Waar de lichtgewichtconstructie op het eerste gezicht uit een heldere vorm bestaat, blijkt bij nader inzien dat het lijnwerk langzaam verandert. Daarmee ontstaat een spannend driedimensionaal lijnenspel in de ruimte.

De cilindrische armatuur bestaat uit gewikkeld industrieel garen dat versterkt is met hars. Een algoritme instrueert de vezels om van hun koers af te wijken, waardoor een uniek patroon ontstaat. Dit geeft het idee dat de robot tijdens het produceren van de lamp steeds meer een eigen wil heeft ontwikkeld.

Foto's

Reageer op dit artikel