artikel

Circulaire leembouwmaterialen door BC Materials

Architectuurproducten

Circulaire leembouwmaterialen door BC Materials
Circulaire leembouwmaterialen door BC Materials, beeld Anaïs Pereira

Bij de start van een bouwproject komen veel grondwerkzaamheden kijken. Veel van deze grond gaat na de ontginning op transport en komt als afval terecht in oude groeven. En dat terwijl 75 procent van de grond onvervuild is. BC architects & studies komt met een oplossing om deze grond te gebruiken voor circulaire leembouwmaterialen.

door Marieke Giele

Het bureau komt met het concept BC Materials om de schone grond nuttig te gebruiken. Volgens een proces van ‘urban mining’ creëren ze lokale leembouwmaterialen, die op dezelfde bouwplaats zijn te gebruiken. Dat levert niet alleen een CO2-materiaal op, maar gaat ook de uitputting van de groeven wereldwijd tegen.

Circulaire leembouwmaterialen door BC Materials

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Verschillende mengsels

De lokale grond vormt de basis voor de natuurlijke leembouwmaterialen. Elk type grond, van klei tot zand en keien, bestaat uit een specifieke verhouding van verschillende korrelgrootten. In de goede verhouding van korrelgrootten en met de juiste hoeveelheid water ontstaat een stabiel materiaal dat zonder bakken bruikbaar is in de bouw.

Met de verschillende mengsels creëert BC Materials uiteindelijk leempleisters, leemstenen en stampleem. Deze materialen zijn vergelijkbaar met respectievelijk gipspleister, baksteen en zichtbeton. Architecten kunnen ze inzetten als dragende structuur of juist als afwerkingsmateriaal.

Circulaire leembouwmaterialen door BC Materials

Prettig binnenklimaat

Bijkomend voordeel van de leemproducten is dat ze niet toxisch zijn en geen VOC uitstralen. Daarnaast zijn de materialen dampopen, zodat ze een overvloed aan vocht naar buiten kunnen leiden. Daarmee dragen de materialen bij aan een gezond en prettig binnenklimaat.

Daarmee geeft BC Materials de afgedankte grond een nieuw leven als natuurlijk, lokaal bouwmateriaal. En na gebruik kunnen de materialen weer terug in de bodem of zijn ze om te vormen tot nieuwe bouwmaterialen. Daarmee ontstaat een oneindig circulair proces van urban mining.

Digimagazine Duurzaamheid

Dit artikel is afkomstig uit het Digimagazine Duurzaamheid. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Reageer op dit artikel