artikel

Licht en verlichting door KAAN, NEXT en ByBelli

Architectuurproducten

Licht en verlichting door KAAN, NEXT en ByBelli
B30 Den Haag, beeld Karin Borghouts

Tijdens Architect@Work organiseerde de redactie van de Architect een speciale lezing over het thema Licht en Verlichting. Vincent Panhuysen (KAAN Architecten), Bart Reuser (NEXT Architects) en Riccardo en Patrick Belli (ByBelli) vertelden over de rol van licht in hun ontwerpen. Hoe gebruiken zij licht om een prettige ruimte te maken?

Licht als beleving

Vincent Panhuysen, partner bij KAAN Architecten, begint over het effect van licht en schaduw op materialen. Hoe minder licht, hoe meer je ziet. Want plastiek bestaat immers uitsluitend als er schaduw is.

In zijn ontwerpen zoekt Panhuysen altijd naar een dialoog tussen gebouw en licht. Andere materialen gaan anders met het licht om, waardoor een serene ruimte of juist een spannend lichtspel ontstaat. Op deze manier draagt het licht bij aan een optimale beleving van de ruimte.

Beeld Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti - Utopia, Aalst -_KAAN Architecten

Utopia Aalst door KAAN Architecten, beeld Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti –

Minder licht

Bart Reuser, partner bij NEXT Architects, ging tijdens de lezing dieper in op het Rijksmuseum aan de Holland Boulevard op Schiphol. In dit glazen paviljoen toont het Rijksmuseum haar meesterwerken uit de Gouden Eeuw aan de passagiers. De kwetsbare kunst kan een beperkte hoeveelheid licht aan, waardoor een zoektocht naar minder licht ontstond.

Uiteindelijk is gekozen voor wanden die zijn samengesteld uit glazen stroken van 70 millimeter diep. Deze zijn tegen elkaar aan bevestigd waardoor een diffuus beeld met onverwachte reflecties ontstaat. Deze wanden gaan vloeiend over in de glazen vitrine met belichte kunstwerken, die de bezoekers door het paviljoen leiden.

Rijksmuseum Schiphol door NEXT Architects, beeld Thijs Wolzak

Licht, schaduw en materie

De broers Patrick en Riccardo Belli, oprichters van ByBelli, ontwerpen lampen voor het Nederlandse label JAPTH. Door de nieuwe technologische ontwikkelingen als LED lijkt de verlichting soms opnieuw uitgevonden. ByBelli ziet dit als een nieuwe uitdaging om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden.

De broers spelen in hun ontwerpen met de dynamiek tussen licht, schaduw en materie. Juist deze dynamiek verrijkt de ervaring en zorgen ervoor dat producten een spel aangaan met de context. Dat is goed zichtbaar bij de Echo, waar zowel strijk- als fel licht een contrast met elkaar aangaan en er op deze manier een een bijzonder spel ontstaat.

Echo door ByBelli

Echo door ByBelli

Lees ook

Reageer op dit artikel