artikel

Glasstec 2018: Van massaproductie tot experimentele architectuur

Architectuurproducten

Het European Patent Office in Rijswijk toont de wisselwerking tussen glas en architectuur. Nieuwe productontwikkelingen hebben de bijzondere uitstraling van het gebouw mogelijk gemaakt. Tijdens de internationale beurs Glasstec, van 23 tot en met 26 oktober, staan deze innovaties op het gebied van glas centraal. De redactie van de Architect kreeg alvast een voorproef tijdens de perspreview in de Messe Düsseldorf.

door Marieke Giele

De afgelopen jaren had de glassector het moeilijk en bleven grote ontwikkelingen uit. Maar nu de gehele bouwsector opkrabbelt, is ook de glasindustrie bezig met een opmars. Met technologische innovaties is de industrie continu in ontwikkeling en bewijst zij mee te gaan met de tijd.

Massa-industrie

Belangrijk thema dit jaar is de digitalisering die de industrie doormaakt. Waar andere branches al volop experimenteren met robots, is de glasindustrie op dit moment nog bezig met een flinke inhaalslag. Grote en kleine innovaties maken het mogelijk om het productieproces steeds verder te optimaliseren, wat de massaproductie ten goede komt.

Leveranciers zoeken naar slimme manieren om de glasproductie te optimaliseren. Ze komen met robotsystemen die de lange productielijnen volledig automatiseren. Of nieuwe machines voor een verbeterde afwerking van het glas.

Glasstec 2018

Maar soms zitten verbeteringen juist in de kleine details. Slimmigheden, zoals een sticker met QR-code, zorgen voor een efficiënter productie- en bouwproces. Of een ‘ademende’ spacer bar die het buigen van glas tegengaat. Het zijn allemaal ontwikkelingen waarmee de industrie toewerkt naar een verdere optimalisatie van de massaproductie van glas.

Exclusief glas

Een tegenhanger van deze massaproductie is Coating on Demand (CoD) van AGC. Architecten bezoeken de fabriek in Plattling en ontwikkelen samen met specialisten een specifieke glascoating voor hun project. Vervolgens gaat deze configuratie naar de fabriek en rolt er binnen een uur een sample van de band.

Op dit moment is er capaciteit voor twee projecten per jaar waar deze exlusieve service aan bod komt. Onder andere de Vista Tower in Chicago door Studio Gang Architects en het Lakhta Center in Sint-Petersburg door GORPROJECT en RMJM krijgen een unieke beglazing. Eerder paste Arassociati de technologie al toe bij Hotel VIU in Milaan.

Glasstec 2018

Experimentele architectuur

Middelpunt van de Glasstec 2018 is de speciale tentoonstelling Glass Technology Live. Hier presenteren onderzoekers en studenten de nieuwste ideeën op het gebied van glas. Geen kant-en-klare producten, maar vernieuwende concepten die centraal staan. Van interactieve gevels tot constructief glas, en van isolatieontwikkelingen tot steeds dunner glas.

Verbindende factor van de Glass Technology Live is Ulrich Knaack, professor aan de TU Delft en de TU Darmstadt. Hij legt de connectie tussen de onderzoeken van zijn eigen en die van de TU Dresden en TU Dortmund. Dat resulteert in een interessant netwerk van verschillende expertises en experimenten

Voor Knaack is dit een belangrijke methode om architecten uit te dagen om verder te denken dan het bestaande product. “Ik wil techniek en ontwerp graag samenbrengen. Die interactie zorgt voor een bijzondere spanning, waar uiteindelijk weer vernieuwende projecten uit voort komen. Dat hebben we bijvoorbeeld voor elkaar gekregen met de glazen bakstenen van de Crystal Houses van MVRDV.”

Lees ook

Reageer op dit artikel