artikel

Een klassieker is geboren

Architectuurproducten

“Destijds kon men productontwikkeling nog onbevangen aangaan, tegenwoordig let elke ontwerper er vooral op, geen fouten te maken”, herinnert vormgever Herbert W. Richter zich. Het is het einde van de jaren 60, dat LS 990 ontstaat. Om te kunnen begrijpen welk revolutionair vormgevingsconcept aan het nieuwe programma ten grondslag ligt, moet men zich realiseren hoe een lichtschakelaar er destijds uitzag: de schakelaar zelf was nauwelijks breder dan een vinger en de rand eromheen was eigenlijk voornamelijk bedoeld als bescherming van de wand of het behang tegen de vingers van gebruikers.

Een klassieker is geboren

Maar JUNG wilde een vlakke schakelaar en Herbert Richter heeft dit op perfecte wijze uitgevoerd. Geïnspireerd door de filosofie van het Bauhaus, dat praktisch ontwerp zonder opsmuk vereist en zich richt op elementaire vormen, bracht hij het ontwerp terug naar het absoluut noodzakelijke. Tegelijkertijd greep hij terug op een geometrische basisvorm: het tijdloze vierkant.

JUNG lichtschakelaar LS990

“In principe is de vorm bijna vanzelfsprekend” zegt de ontwerper bescheiden. “Ik heb de technici gevraagd hoe groot het vlak maximaal zou kunnen zijn, en uit de grootst mogelijke maat van 71 x 71 millimeter binnen en een buitenmaat van de ramen van 81 x 81 millimeter ontstond het ontwerp: een schakelaargrootte van 70 x 70 millimeter met een afdekraam van 5 millimeter eromheen.

Met de esthetiek van zijn gereduceerde vorm, de gebruiksvriendelijke bediening door de grote schakelwip en de heldere vorm voldoet dit nieuwe programma niet alleen aan alle eisen van een modern interieurontwerp, maar vormt het ook de basis voor de verdere ontwikkeling van lichtschakelaars.  Vandaag, 50 jaar later, geniet LS 990 een nog steeds toenemende populariteit bij architecten en interieurontwerpers en is het het best lopende programma bij JUNG, dat ondertussen verkrijgbaar is in talloze varianten, kleuren en materialen. Tegelijkertijd gaat het bij LS 990 om de langst bestaande en meest succesvolle vlakke schakelaar in de branche. Met zijn elementaire vorm is hij net zo tijdloos als aanpasbaar en past hij in ieder interieurconcept. Zou de toenmalige directeur en vormgever destijds beseft hebben, hoe actueel het programma een halve eeuw na zijn geboorte nog steeds is?

Text by: Chistian Schittich

Foto's

Reageer op dit artikel