artikel

Circulaire stoeptegels

Architectuurproducten

Betonindustrie De Hamer, Afval en energiebedrijf AVR en Mineralz, dochter van Renewi, ontwikkelden een proces waarbij bodemassen worden verwerkt tot FORZ® granulaat, een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger die als basis dienen voor de ‘De Duurzame Tegel’. Duiven heeft de primeur, daar verschijnt de stoeptegel, gemaakt van gerecycled huishoudelijk afval uit de eigen gemeente, in de straten onder de naam ‘De Duivense Tegel’.

Circulaire stoeptegels

Jeanine van de Grootevheen van AVR “De overheidsdoelstelling is om in 2050 onze economie te laten draaien op hergebruikte grondstoffen. Samen met onze partners stelden we onszelf de vraag hoe we hier zo snel mogelijk een stap in konden zetten. Er is vijf jaar onderzoek gedaan om tot deze schone, veilige en duurzame tegel te komen. Wij merkten dat het verhaal achter deze duurzame tegel enorm aanslaat. Afval dat onder andere wordt opgehaald in de eigen gemeente en dat op een goede manier weer wordt ingezet, letterlijk in de eigen straat. Vandaar dat we voor de betrokken gemeentes een aansprekende publiekscampagne hebben ontwikkeld die ze makkelijk kunt inzetten.”

Rob Bleijerveld van Mineralz legt uit hoe het werkt: “Gemiddeld blijft er in Nederland per inwoner zo’n 150 kilo per jaar aan huishoudelijk restafval over. Dat is na afvalscheiding, dus zonder glaswerk en papier. Bij AVR wordt dat huishoudelijk restafval verbrand. De bodemassen worden vervolgens naar Mineralz gebracht. De opwerking van deze bodemassen start met het terugwinnen van metalen, zoals koper en aluminium. Waardevolle grondstoffen die door huishoudens niet apart zijn gescheiden, worden zo alsnog teruggewonnen. Wat overblijft is een zogenoemde minerale fractie, die door middel van een wasproces geschikt wordt gemaakt voor de toepassing in betonwaren. Het resultaat is FORZ® granulaat; een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger.”

Mochten de tegels op een gegeven moment de straat weer uit moeten, dan zijn ze opnieuw te recyclen. Na de gebruiksfase zijn de betonwaren geschikt om te hergebruiken in nieuwe betonproducten, zonder dat dit een negatief effect heeft op de kwaliteit van het beton. Naast tegels worden ook stenen, trottoirbanden en andere betonproducten gemaakt.

Meer informatie: www.duurzametegel.nl

Reageer op dit artikel